Cresterea copilului

#adolescenti #sfaturi adolescenti # plecarea la facultate

Plecarea la facultate- Pasii pe care trebuie sa-i urmezi cand copilul tau pleaca in alt oras la studii

Dupa ce ai simtitit odata cu adolescentul tau emotiile examenului de bacalaureat si cel al admiterii la facultate, vei avea alte temeri de infruntat. In mai putin de o luna, "bobocii" vor pasi pentru prima data pe portile facultatii, moment care puncteaza trecerea intr-o alta etapa a vietii.

Orice parinte sta cu inima stransa cand se gandeste ca nu mai are cum sa isi protejeze "puiul", insa depinde de tine sa il ajuti pe tanarul student sa depaseasca aceasta perioada de tranzitie.

Pana in momnetul plecarii trebuie sa il ajuti sa se organizeze.

1. Ajuta-l sa isi faca bagajele

Desi nu este vorba de o plecare definitiva, trebuie sa constientizezi ca tanarul student are nevoie de un loc in care sa se simta ca acasa.

Indiferent ca alege sa stea la camin sau va inchiria un apartament impreuna cu mai multi colegi, el trebuie sa fie pregatit pentru a-si construi un nou spatiu de locuit.

Aici are nevoie de ajutorul tau- deoarece nu este suficient un rucsac cu hainele preferate, cateva CD-uri si laptopul. Fa o lista cu obiectele absolut necesare si mergeti impreuna la cumparaturi. Vei avea de cumparat o gama larga de obiecte- de la lenjerie de pat, pana la vesela si cosmetice.

2. Ofera-i cateva ponturi despre treburile gospodaresti

Probabil, pana acum nu s-a pus problema ca "puiul mamei" sa isi coasa singur un nasture, sa isi calce o camasa sau sa isi spele sosetele. Odata plecat la facultate, va fi nevoit sa se descurce de unul singur in gospodarie, asa ca nu ar strica sa-i oferi niste ponturi pe ultima suta de metri.

Unele mame isi rasfata in continuare copii deveniti deja majori si se ofera sa le spele rufele la sfarsit de saptamana, insa nu este un obicei de recomandat. Pornind de la lucrurile marunte, copilul tau va invata sa se descurce mai usor in viata.

3. Stabiliti de comun acord bugetul lunar pe care il vei oferi

Departe de casa, pustiul tu va fi nevoit sa se achite de tot felul de obligatii banesti- de la abonamentul de transport in comun, pana la cheltuilile cu mancarea sau cele pentru carti. Incearca sa ii intelegi nevoile cand ii stabilesti bugetul, iar daca simti ca nu poti face fata, incurajeaza-l sa isi ia un job part-time. Daca intra pe piata muncii chiar din timpul facultatii, va avea un avantaj la absolvire, cand angajatorul va constata ca are deja experienta.

4. Asigura-te ca are la dispozitie mijloacele necesare pentru a va contacta

Daca nu i-ai cumparat un telefon mobil pana acum, este cazul sa faci si acest lucru. Pentru ca se pot intampla tot felul de lucruri neprevazute, pustiul tau va avea nevoie de un telefon si o cartela incarcat pentru a putea lua legatura cu familia la orice ora.

In cazul in care ai reusit sa-i cunosti pe cativa din viitori sai colegi, poti sa le ceri si lor numarul de telefon, pentru urgente.

5. Pregateste-te sufleteste e pentru aceasta "despartire"

Nu ii arata cat esti de afectata de "despartirea" voastra, ci incurajeaza-l sa porneasca pe noul sau drum.

Daca nu iti stapanesti emotiile, ii vei transmite si lui starea de agitatie si temerile sale.


Foto: revkevgcc.wordpress.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului