Cresterea copilului

#scolioza #scoala #copii #banca.

Pozitia incorecta in banca poate duce la scolioza

Pozitia pe care copilul tau o are in banca atunci cand este la scoala, este decisiva pentru sanatatea lui. O pozitie incorecta poate provoca afectiuni grave cum ar fi scolioza . Aceasta boala reprezinta o afectiune a coloanei vertebrale, o curbare care poate fi simpla sau rotita.


Scolioza devine vizibila in general in perioada pubertatii, insa cauzele pot veni din copilarie si este prezenta in special la fete (80% din cazuri).


Din nefericire, Romania este pe primul loc in Europa si la formele grave de scolioza, asa ca trebuie sa acorzi o foarte mare atentie copilului tau si sa ii analizezi mereu pozitia.


Cauzele scoliozei


In primul rand, pozitia incorecta in banca are o importanta foarte mare. Este esential ca micutul tau sa stea corect in banca pentru a preveni aparitia unor astfel de afectiuni. De asemenea, cararea unui ghiozdan prea greu, sau tinut pe un singur umar, poate determina aparitia acestei afectiuni. Din acest motiv se recomanda ghiozdanele cu doua bretele, cu ajutorul caruia un copil poate imparti in mod echilibrat greutatea.


In mod evident, scolioza in cazul copiilor poate avea si o cauza genetica, astfel ca daca in familie exista o ruda apropiata care sufera de aceasta boala, exista sanse ca si copilul tau sa fie predispus aparitiei acesteia. In aceste conditii , parintii trebuie sa acorde si mai multe atentie acestei probleme si sa il supravegheze pe copil, dar si sa il duca la controale periodice.


Cum se depisteaza scolioza


In mod normal, medicul pediatru poate observa, la un simplu examen vizual, daca micutul tau sufera de scolioza. In cazul in care nu este sigur, acesta poate da o trimitere catre ortopedie si eventual poate cere o radiografie sau o tomografie pentru a verifica daca intr-adevar exista o astfel de problema.


Printre semnele care tradeaza scolioza se numara:

 

  • Talia neuniforma
  • Inclinarea intregului corp spre o parte sau alta
  • Inaltimea diferita a umerilor
  • Un sold mai ridicat decat celalalt.


Scolioza se poate clasifica in functie de varsta copilului in:

  • Scolioza infantila (sub 3 ani)
  • Scolioza juvenila (3-9 ani)
  • Scolioza adolescenta (10-18 ani).


Cum se trateaza scolioza


In cazurile usoare (mai mici de 30 de grade), scolioza se trateaza destul de simplu, cu ajutorul exercitiilor usoare, a kinetoterapiei, a stimularii electrice si eventual a unor analgezice pentru indepartarea durerilor ce pot aparea in urma tratamentului fizic. In cazul scoliozelor care se afla intre 30 si 50 de grade, scolioza se trateaza insa cu ajutorul corsetului, creat de un specialist.


In cazurile grave, cum ar fi scolioza care a trecut de 50 de grade, este foarte posibil ca medicul specialist sa recomande interventia chirurgicala.


Pentru ca numarul decazuri de scolioze in tara noastra este in continua crestere, in luna noiembrie a acestui an se va incepe o campanie de depistare precoce, in toata tara. Astfel,intr-un timp foarte scurt, cate un reprezentate din spitalele mari din Romania va veni la Bucuresti pentru a deveni formatori, urmand ca acestia sa aiba grija la randul lor sa instruiasca medicii din judetul lor.


Cum poti preveni scolioza


In primul rand, este foarte important ca micutul tau sa adopte o pozitie corecta in banca. Orele petrecute la scoala ii pot influenta pozitia sanatoasa in cazul in care acesta sta cocosat sau cu capul intre umeri. Aminteste-i zilnic copilului ca pozitia corecta este este cu picioarele sub scaun si spatele drept, lipit de banca. Eventual o poti ruga pe invatatoare/profesoara sa analizeze situatia si sa ii atraga atentia atunci cand este nevoie.


Nu uita ca sportul este si el foarte important. Nu il pune pe copil sa faca sporturi sau exercitii care sa il forteze, insa exercitiile usoare ii vor prii. Indeamna-l sa faca zilnic miscare, chiar daca aceasta consta in plimbari de 15 – 20 de minute sau jocuri active cu prietenii, in preajma locuintei.


Eventual puteti face impreuna exercitii de stretching, care sa il ajute sa se mai relaxeze si sa isi intinda usor muschii incordati.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top