Cresterea copilului

#vizita #rude #sarbatori #maniere #copil #craciun

Pregateste-ti copilul pentru vizitele de sarbatori

Sarbatorile inseamna si multe vizite pe la rude si prieteni, insa atunci cand copilul tau este pus in situatia de a socializa, lucrurile pot scapa de sub control.

Daca jucaria pe care a primit-o cadou de la matusa nu ii va fi pe plac, nu se va sfii sa isi manifeste nemultumirile fara pic de consideratie. Daca va observa ca prietena ta s-a machiat excesiv, atunci isi va exprima preferintele fara sa tina cont de parerile celorlalti. Toate aceste momente te pun pe tine intr-o situatie delicata.

Pentru a evita incidentele de genul acesta, copilul tau are nevoie de putina "instruire" inainte. In felul acesta il inveti una dintre lectiile cele mai importante: ce inseamna politetea.

Comunica-i asteptarile tale

 

Cu totii avem asteptari de la copiii nostri in ceea ce priveste comportamentul acestora. Este important sa ii faci cunoscute micutului tau dorintele tale, pentru ca altfel cu singuranta nu si le va insusi.

O insiruire de reguli nu este suficienta pentru a instaura un nou comportament. Copiii au nevoie de explicatii si mai ales, sunt mult mai motivati in a te asculta daca stiu ca acel lucru este important pentru tine.

De exemplu, mergeti in vizita la bunica. Explica-i faptul ca aceasta este un om in varsta si alergatul si galagia excesiva a micutului o poate obosi. Mami se asteapta ca cel mic sa fie cuminte si sa se poarte politicos cu toti musafirii.Astfel pot decurge explicatiile in legatura cu orice aspect al vizitei; important este sa iti potrivesti cuvintele astfel incat copilul tau sa inteleaga situatia.

Faceti putina practica inainte

 

Ca orice comportament, ai nevoie de putina practica pentru a introduce noile reguli in viata copilului tau. Incearca sa iei masuri inainte de zilele de sarbatori.

De exemplu, atunci cand te intalnesti cu prietenul cel mai bun, ia-l cu tine si pe copilul tau. Specifica-i inainte de plecare faptul ca trebuie sa se poarte manierat , sa nu alerge de colo colo si sa nu spuna lucruri care i-ar putea jigni pe ceilalti.

Tine cont insa si de conditiile pe care i le oferi copilului tau. Nu ii poti cere unui copil mic sa stea ore in sir linistit pe scaun cat tu discuti cu rudele sau prietenii tai . Gaseste alternative pentru a-l mentine si pe acesta ocupat sau scurteaza intervalul de timp petrecut la astfel de intalniri.

Faceti din politete o traditie de familie

 

Spune-i copilului tau ca, pe langa alte obiceiuri ale familiei voastre, polittetea este unul dintre acestea. Da-i exemplu copilului tau cu lucruri pe care nu ar trebui sa le spuna pentru ca i-ar putea jigni pe cei din jur si acestia se vo supara.

Ia exemple din viata reala, raportandu-te la alte vizite unde micutul a cam "dat cu bata-n balta". Lasa-l sa isi gaseasca cuvintele si sa iti explice singur cu ce crede ca a gresit atunci si cum ar fi putut sa procedeze in schimb. Nu uita sa ii mentionezi ca "multumesc", "poftim" si "te rog" sunt reguli obligatorii de maniere.

Raspunde-i la intrebari

 

De obicei, copiii remarca ceva ciudat si incep sa puna intrebari, fara sa tina cont de faptul ca acestea pot jigni. Cheia politetii este sa ii explici copilului tau ca nu trebuie sa caute raspunsuri la alte persoane, ci ar putea veni sa te intrebe direct pe tine orice. De exemplu, daca observa ceva ce nu ii este pe plac sau ii starneste curiozitatea, spune-i ca, daca va aflati in casa altcuiva, intr-un mediu strain, ar putea sa vina la tine cand nu esti ocupat si sa iti comunice la ureche intrebarea pe care o are. Spune-i ca trebuie sa fiti dicreti si ca astfel puteti avea micile voastre secrete, fara sa afle ceilalti si sa se simta prost.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului