Cresterea copilului

#celule stem #prelevare celule stem #celule stem nastere # preturi prelevare celule stem

Prelevarea de celule stem

Celulele stem pot salva viata copilui tau intr-un moment de cumpana. Acestea reprezinta una dintre cele mai mari si recente descoperiri revolutionare medicale si au devenit o preocupare importanta pentru mamicile de pretutindeni.

Celulele stem sunt acele elemente care se afla la baza tuturor organelor din corpul uman si au capacitatea de a le vindeca in totalitate in cazul unor boi destul de grave, printre care diabet, boala Crohn , afectiuni cardiace , diferite tipuri de cancer, boli genetice sau leziuni modulo-spinale.

Celulele stem sunt prelevate din placenta, organul care constituie practic peretele intern al uterului si prin intermediul caruia se transfera, de la mama la fat, toti nutrientii si oxigenul, in asa fel incat copilul sa poata avea o dezvoltare normala.

Recoltarea de celule stem se realizeaza din sangele placentar, imediat dupa momentul nasterii, dar inainte de eliminarea placentei.
 

Pregatirea pentru prelevarea celulelor stem

 

Femeile trebuie sa se pregateasca pentru prelevarea celulelor stem inca din perioada sarcinii. In aceasta perioada ele trebuie sa se hotarasca asupra unei banci de stocare a celulelor stem cu care sa ia legatura, sa semneze un contract si sa stabileasca toate detaliile necesare. Reprezentantii bancii de celule stem ii vor trimite gravidei un kit de recoltare si transport.

Imediat dupa aceea parintii trebuie sa stabileasca cine va recolta sangele placentar in ziua nasterii. Aceasta persoana poate fi medicul obstetrician care o ajuta pe gravida sa nasca sau un reprezentant al bancii de celule stem.
 

Prelevarea celulelor stem


Inainte de orice, trebuie sa stii ca procedura de prelevare a celulelor stem nu este dureroasa sau periculoasa nici pentru proaspata mamica si nici pentru nou-nascut.

Prelevarea se face in momentele imediat urmatoare nasterii (mai exact in maxim 3 minute de la nastere), astfel incat sangele sa nu isi piarda din proprietati si sa fie in cea mai concentrata forma. Sangele plancetar contine celule pluripotente si se gaseste pe traiectul cordonului ombilical si in interiorul placentei intens vascularizate.

Aceste celule pot fi extrase de catre medicul care asista la nastere sau de o alta persoana specializata, angajata a bancii cu care parintii au semnat contractul.

Extragerea trebuie facuta foarte repede, iar medicul trebuie sa aiba la indemana kitul steril primit de la banca de celule.

Medicul poate sa extraga intre 20 si 150 de ml de sange placentar . Practic, sangele este extras din placenta, dar si din cordonul ombilical, imediat dupa ce bataile cordului inceteaza si este sectionat.

Procedura poate fi realizata atat in cazul nasterilor normale, cat si in cazul nasterilor cezariene sau sub apa.

Imediat dupa recoltare, sangele este transportat la banca de celule stem. Aici ea va fi criogenata la 190 de grade Celsius si depozitata ca specimen viabil pentru transplant.
 

Pretul recoltarii de celule stem


In general bancile de celule stem au preturi similare, insa unele dintre acestea ofera esalonarea platii in mai multe transe si ofera anumite beneficii. Totusi, in principal, pretul prelevarii se invarte in jurul sumei de 3500 de ron, iar apoi mai exista si plata anuala de stocare a celulelor care este aproximativ 200 de ron.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare