Cresterea copilului

#hidratare copii #canicula copii #protectie copii canicula

Prevenirea deshidratarii la copii pe timp de vara

Expunerea la soare, canicula, bolile, nivelul crescut de activitate fizica si alimentatia necorespunzatoare a copilului contribuie din plin la deshidratare, o afectiune frecventa in sezonul cald, care pune in pericol sanatatea copilului. Hidratarea micutului se face nu doar prin cresterea consumului de apa sau lichide, ci si prin alte masuri, care previn pierderea unor cantitati mai mari de fluide decat primeste corpul.

Deshidratarea este o afectiune caracterizata printr-un dezechilibru intre aportul de lichide in organism si cel eliminat prin transpiratie, urina, scaune etc. Principalele simptome ale afectiunii sunt: senzatie de sete, gura uscata, starea de moleseala, absenta lacrimilor la plans, ochii infundati in orbite, urinari rare etc.

Iata cateva metode eficiente de prevenire a acestei afectiuni in zilele toride de vara!

Consumul constant de apa

Odata cu venire verii este firesc sa creasca si cantitatea de apa consumata.

Insa cel mai important este ca aceasta sa fie bauta nu doar atunci cand micutului ii este foarte sete sau dupa un efort fizic prelungit.

Apa trebuie bauta constant, pe tot parcursul unei zile. Cantitatea de lichide trebuie crescuta dupa un antremanet sportiv sau activitate fizica intensa, momente in care se pierd foarte multe lichide, prin transpiratie.

Apa este lichidul care hidrateaza organismul si nu este recomandat sa fie inlocuita, in totalitate, de lapte, sucuri sau alte bauturi pentru copii.

Monitorizarea efectelor secundare ale bolilor si tratamentelor

Afla daca bolile de care sufera copilul sau tratamentele pe care le ia favorizeaza sau nu deshidratarea. Exista tratamente ale unor boli care au acest efect secundar. Interaba intotdeauna medicul care sunt cele mai importanta reactii adverse ale tratamentelor pe care le ia micutul.

De asemenea, daca micutul tau sufera de dureri in gat, atunci deshidratarea este mult mai probabila, deoarece va inghiti cu dificultate si va fi tentat sa manance si sa bea mai putin. Si febra, varsaturile sau diareea sunt simptome ale diverselor boli, care il predispun pe micut la deshidratare si care trebuie luate in calcul cand vine vorba de calcularea consumului zilnic de lichide de care are nevoie micutul.

Cresterea consumului alimentelor care hidrateaza

Si alimentatia joaca un rol esential in hidratarea copilului pe canicula. Legumele si fructele proaspete, dar si lactatele, sunt printre cele mai importante alimente in acest scop. In plus, aceste categorii de alimente furnizeaza organismului substante nutritive esentiale pentru cresterea copilului.

Imbogateste meniul zilnic al micutului tau cu fructe si legume de sezon, pe care sa le consume cat mai natural.

Evitarea grasimilor, alimentelor sarate si a produselor cu zahar contribuie, in zilele caniculare de vara, la combaterea deshidratarii organismului.

Evitarea supraincalzirii organismului copilului

Atunci cand temperaturile de afara ajung la pragul de canicula si aerul este greu de respirat, este indicat sa anulezi antrenamentele sportive in aer liber ale copilului si orice alte activitati fizice programate in acele zile, care necesita consum de energie,, mai ales in intervalul orar 10:00 -17:00, cand temperaturile ating pragul maxim.

Imbraca copilul in haine lejere, deschise la culoare, care sa previna transpiratia excesiva, una dintre principalele metode prin care se elimina lichidele din organism.

Foto: chansonwater.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare