Cresterea copilului

#copii internet #facebook #retele de socializare #siguranta pe internet

Prima experienta a copilului pe retele de socializare online, la ce varsta?

Retelele de socializare online se inmultesc rapid si capata din ce in ce mai multa notorietate, atragand o multime de copii de toate varstele. Facebook, Twitter, Hi5, Google+ - toate sunt menite sa intermedieze relatii si prietenii virtuale. Insa exista si multe capcane periculoase in care pot cadea micutii atunci cand ajung sa navigheze pe aceste site-uri la varste prea mici sau fara un control parental adecvat!

 

La ce varsta are voie copilul sa intre prima data pe retele de socializare online?


Poate ca discutiile cu prichindelul tau despre Facebook, Twitter sau alte retele pot incepe de cand este mic, insa accesul la ele nu trebuie sa aiba loc inainte de implinirea varstei de 13 ani.

Copilul trebuie sa aiba 13 ani impliniti, deoarece expertii considera ca este o varsta la care micutul poate intelege exact pericolele care il pasc, modul responsabil in care trebuie utilizat si alte lucruri esentiale pentru a fi protejat pe internet.

Nu te lasa induplecata de rugamintile copilului sau de argumentele conform carora alti colegi sau prieteni de-ai lui au voie sa foloseasca aceste pagini saa ca mai e doar o luna pana la implinirea varstei adecvate. Atunci cand stabilesti o regula, asigura-te ca este respectata, fara nicio exceptie.
 

Prima experienta a copilului pe retele de socializare , ce trebuie sa stii?


Este imposibil ca micutul tau, fie el si de numai cativa anisori, sa nu fi auzit de Facebook sau Twitter. Retelele de socializare ne-au invadat vietile, discutiile si activitatile si au devenit un subiect important de abordat in educatia copilului . Daca nu incerci sa ii explici cum stau lucrurile cu universul prietenilor virtuali, acesta va afla singur, din surse nesigure si acest lucru este periculos pentru siguranta lui.

Exista o multime de situatii periculoase in care s-au furat informatii confidentiale si au fost folosite in mod neglijent sau in care copiii au fost atrasi in capcane mult mai grave, cazand plasa pedofililor sau proxenetilor. Aceste ganduri te ingrozesc, de aceea este important ca micutul tau sa foloseasca retelele de socializare in mod corespunzator si sigur pentru el.

Copilul trebuie invatat cum sa navigheze in siguranta pe internet si pe astfel de pagini de socializare, iar acest proces este de durata. El trebuie sa inceapa din copilaria timpurie, deoarece micutii din ziua de azi devin interesati de aceste site-uri de la varste din ce in ce mai fragede.

In primul rand, instaleaza un program de control parental. Seteaza-i un profil privat si monitorizeaza cu atentie prieteniile pe care si le face micutul.

El nu trebuie scapat de sub supraveghere in timp ce navigheaza si foloseste retelele de socializare. Copiii au tendinta sa forteze adesea limitele si sa incalce regulile si s-ar putea sa se expuna diverselor pericole. Urmareste activitatea lui si pastreaza deschise discutiile cu privire la rolul si importanta retelelor de socializare, dar si la necesitatea evitarii intrarii in contact cu persoane pe care nu le cunoaste.

Incurajeaza-l sa-si stabileasca un grup de prieteni si colegi de la scoala sau dintre apropiati si sa se limiteze la ei pentru a socializa si a face schimb de informatii si poza.

Impune limita de timp in privinta accesarii acestor site-uri si asigura-te ca micutul tau o respecta de fiecare data. In caz contrar, risti ca micutul tau sa cada in capcana dependentei de Facebook sau de alte retele, o problema din ce in ce mai actuala pe care o au parintii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului