Cresterea copilului

#tata #mama #comunicare #bebelus #cuvinte #lalalizare #silabe

Primele cuvinte ale bebelusului: de ce spune "mama" sau "tata"?

Inca din prima zi in care iti duci bebelusul acasa, astepti cu nerabdare ziua in care va rosti primele cuvinte. Conform specialistilor, ai de asteptat aproape un an pentru a auzi un cuvant inteligibil, iar, de cele mai multe ori, atunci spune timid "mama" sau "tata".

Pentru multe mamici, faptul ca bebelusul spune "tata" inainte de "mama" poate fi frustrant, insa nu este nimic personal, pur si simplu juniorul tau considera ca este mai usor sa pronunte consoana "t", decat "m".

Cum apar primele cuvinte ale bebelusului?

Pentru a putea gasi un raspuns la aceasta intrebare, trebuie sa analizezi intreaga perioada de la nastere pana la primele cuvinte. In primele doua luni de viata, copilul comunica prin plans, apoi incepe sa asimileze cateva silabe, dar nu le pronunta. Pana la 10 luni, dobandeste deja o gama larga de silabe, pe care le pronunta fara inteles.

La 11-12 luni, copilul incepe sa lalalizeze, adica sa repete aceeasi silaba de mai multe ori. Astfel, spun expertii, copilul pronunta silabele pe care le-a auzit cel mai des si pe care le-a asimilat cel mai usor: "ma-ma-ma", "ta-ta-ta", "da-da-da", "bu-bu-bu", "pa-pa-pa".

Rosteste primele cuvinte sau lalalizeaza?

Odata ce auzi aceste silabe, esti tentata sa crezi ca juniorul tau a rostit primele cuvinte, dar specialistii sustin ca nu este asa. Lalalizarea nu inseamna pronuntarea primelor cuvinte, ci este un semn ca bebelusul incepe sa-si dezvolte vorbirea. La aceasta varsta, el inca nu are proprietatea termenilor, deci daca pronunta silabele "ma-ma" nu inseamna ca te striga.

Dupa aceasta perioada de repetare a silabelor, copilul va pronunta clar si raspicat "mama" sau "tata" si va face referire la tine sau la sotul tau. Abia atunci poti spune ca a rostit primele cuvinte. "Mama" si "tata" sunt cele mai simple cuvinte pe care bebelusul le retine si si le insuseste. Nu conteaza ordinea in care pronunta cuvintele, deoarece bucuria este la fel de mare.

Cand primele cuvinte sunt altele decat "mama" sau "tata"

Expertii sustin ca sunt si copii care atunci cand rostesc primele cuvinte nu spun nici "mama", nici "tata", ci cuvinte mai grele, cum ar fi "asta", "gol", "mare", desigur pronuntate usor stalcit. In acest caz, este posibil ca bebelusul sa-si amane vorbirea. Adica intelege ce i se spune, poate sa spuna cuvinte, dar nu vrea. Apoi, brusc, pronunta cuvinte la care nu te-ai fi asteptat.

Sursa foto: theparentreport.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare