Cresterea copilului

#vorbire #balbaiala #copil #parinte

Probleme de vorbire la copii - balbaiala

Un copil din 20 manifesta probleme de vorbire in jurul varstei de 3-4 ani. Printre cele mai comune se numara si balbaiala . Desi iti este greu sa ai un copil putin mai diferit, nu te speria, pentru ca de cele mai multe ori, aceasta problema trece de la sine. Consulta insa un specialist pentru a-ti oferi cu exactitate un diagnostic si ai grija la modul in care interactionezi cu copilul tau. Iata ce poti face pentru a-l ajuta pe micutul tau sa vorbeasca in mod corect.

Ce este balbaiala?


Balbaia este inabilitatea unei persoane de a vorbi fluent, folosind acelasi ritm pentru toate cuvintele. Desi fiecare avem propriul ritm de a ne exprima, persoanele balbaite prelungesc anumite silabe sau adauga pauze in mijlocul cuvantului.Toate acestea vin insotite si de grimase ale fetei, agitatie, inrosirea obrajilor in loc de jena etc.

Care sunt cauzele balbaielii?

Cercetatorii considera ca nu se poate vorbi de o singura cauza, ci de influente multiple care il determina pe copil sa se fastaceasca si in ultima instanta sa se balbaie.

In primul rand, balbaiala isi poate avea radacinile in factorii genetici. Acestei cauze i se adauga stresul la care este supus copilul in cadrul familiei sau la scoala, schimbari dramatice in mediul sau familiar, timiditatea excesiva. Divortul parintilor, conflictele dn cadrul familiei, folosirea incorecta a limbajului (vorbirea intr-un ritm mult prea alert) si chiar venirea pe lume a unui fratior pot sta la baza balbaielii.

Desi un adolescent poate invata cum sa se controleze, anticipand momentele in care va precipita limbajul folosit, asta nu inseamna ca trebuie sa neglijezi problema. Cel mai bine este sa obtii ajutor specializat de la un logoped , care va analiza situatia copilului tau si iti va spune ce este de facut pentru a-l ajuta sa treaca cu bine peste acest moment. Exista insa lucruri care nu tin de specialist, ci de tine, tu fiind persoana cu care copilul isi petrece cel mai mult timp. Iata cateva lucruri de care sa tii cont atunci cand ai un copil balbait.
 

  • Arata-i copilului ca esti interesat in ceea ce spune, nu in felul in care se exprima


Incearca sa te uiti in ochii copilului tau atunci cand iti vorbeste, chiar daca incepe sa se balbaie. Poarta-te asa cum te-ai purta cu orice alt copil si lasa-l sa isi termine singur propozitiile, fara ajutorul tau. In timp va invata sa capete incredere in sine si in ceeas ce spune, fara sa se mai gandeasca la modul in care vorbeste.
 

  • Ofera-i sprijinul tau


In primul rand, nu iti eticheta copilul folosind cuvantul "balbait". Ar fi indicat sa tratezi aceasta problema, cel putin fata de cel mic, la fel cum ai raspunde la alte nazbatii pe care le face. In loc de balbait poti folosi o descriere sau o expresie a felului in care vorbeste – de exemplu, copilul tau nu se balbaie, ci se mai impiedica din cand in cand in cuvinte. Mai mult, descoperiti impreuna o fraza care sa il amuze pe cel mic si sa nu accentueze situatia in care se afla.
 

  • Vorbeste mai rar


Daca esti o persoana care vorbeste destul de repede, incearca sa raresti ritmul atunci cand i te adresezi copilului tau. In caz contrar, acesta va prelua modul tau de a vorbi si nu va gasi astfel prea mare ajutor in a-si corecta defectele. De exemplu, mentine o pauza de 2 secunde inainte sa ii pui o intrebare sau sa ii raspunzi.
 

  • Incurajeaza-l


Daca pe tine te streseaza faptul ca micutul tau se balbaie, nici pentru el aceasta nu este o situatie prea usor de suportat. Atunci cand se supara pentru ca nu reuseste sa mentina fluent in discurs, manifesta rabdare si incurajeaza-l. Poarta-te la fel cum ai face-o daca ar fi vorba de o alta problema care il supara.
 

  • Ofera-i cateva momente doar pentru el


Intr-o atmosfera calma, relaxata, ofera-i copilului tau cateva momente doar pentru el. Incurajeaza-l sa vorbeasca despre ceva ce ii face placere si vorbiti despre lucruri pe care ati putea sa le faceti in viitor, planuri in legatura cu scoala sau gradinita, urmatoarea vacanta etc.
 

  • Incearca sa reduci numarul intrebarilor adresate copilului


Intotdeauna acorda-i copilului suficient timp pentru a raspunde la intrebarea pe care tocmai i-ai adresat-o. Apoi dupa aceea poti continua cu urmatoarea. In felul acesta, nu se va simti presionat si obligat pentru a-ti oferi raspunsuri cat mai repede. Mentine-ti propozitiile scurte si inlocuieste intrebarile cu diverse comentarii referitoare la ceea ce spune micutul tau, pentru ca acesta sa isi dea seama ca este ascultat.
 

  • Nu il intrerupe


Majoritatea avem prostul obicei de a-i intrerupe pe cei cu care purtam o conversatie, mai ales daca aceste persoane ne sunt apropiate. Daca ai un copil cu probleme de vorbire$ ,atunci stabileste in casa regula urmatoare: nimeni nu are voie sa intrerupa persoana care vorbeste. Aceasta regula va deveni un obicei cu destule beneficii pentru micutul tau, pentru ca astfel nu se va simti fortat sa vorbeasca sau sa isi expuna punctul de vedere.
 

  • Nu ii face favoruri copilului


Chiar daca are o astfel de problema, asta nu inseamna ca trebuie sa il rasfeti peste masura sau sa faci vreo diferenta intre acesta si fratiorii sai. Nu il pedepsi insa pentru faptul ca nu vorbeste corect. Explica-i intotdeauna motivul pentru care il dojenesti si tine minte sa ii vorbesti rar, fara sa te isterizezi, pentru ca altfel accentuezi nervozitatea si timiditatea acestuia.
 

  • Incearca sa eviti un stil de viata haotic


Balbaitul se poate accentua atuci cand copilul tau este obosit. Copiii care au aceasta problema reactioneaza bine atunci cand programul lor depinde de o anumita rutina si cand mediul de acasa este organizat. De asemenea, ar fi indicat sa ii stabilesti acestuia ore fixe la care sa serveasca masa sau sa doarma.




 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului