Cresterea copilului

#sindromul colonului iritabil #stomac #digestie # probleme digestive

Problemele digestive la copii

Digestia este un proces biologic prin care moleculele din produsele alimentare sunt descompuse, astfel incat elementele nutritive valoroase prezente in acestea, pot ajunge sa fie absorbite rapid in organismul uman. Atata vreme cat sistemul digestiv al copilului functioneaza corect, copilul se va simti bine si va fi sanatos.

Totusi, trebuie sa stii ca orice anomalie in functionarea acestuia duce la unele probleme digestive , mai mult sau mai putin grave in cazul copiilor. Din pacate, copiii mici sunt predispuse la acestea deoarece sistemul lor digestiv nu a ajuns inca la maturitate.
 

Ce declanseaza problemele digestive


Alimentele nepotrivite, obiceiurile alimentare gresite, infectiile, expunerea la toxine si asa mai departe sunt doar cateva dintre lucrurile vinovate de aparitia problemelor digestive la copii.
 

Iata cateva dintre acestea:

Constipatia

In aceasta situatie, miscarile intestinelor copiilor sunt destul de rare, motiv pentru care apare si constipatia. De asemenea, constipatia mai poate fi cauzata si de lipsa fibrelor in dieta, de efectele adverse ale unor medicamente, dar si de lipsa exercitiilor fizice. Constipatia poate fi ameliorata cu o dieta bogata in fibre si un consum mai mare de apa.

Diareea

De obicei, diareea este provocata in cazul copiilor de infectii bacteriene sau virale. Aceasta poate fi simptom al unei boli nedetectate din sistemul digestiv si este indentificata prin scaune apoase, de 3 sau mai multe ori intr-o singura zi, dureri abdominale , greata, balonare si deshidratare .

Diareea poate fi acuta sau cronica, iar daca in cazul cele acute problema se poate mentine pentru una sau doua zile, diareea cronica este mai grava si poate persista pentru mai multe zile. Aici, tratamentul implica reconstituirea fluidelor pierdute cu ajutorul unei solutii hidratante.

sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil este descrisa ca fiind o functionare anormala a intestinului. Din cauza acestei anomalii, intestinele nu reusesc sa functioneze in mod corespunzator pentru a stimula miscarile intestinelor, ceea ce provoaca o diaree severa.

Sindromul colonului iritabil face ca intestinul sa devina extrem de sensibil, provocand crampe, gaze, dureri abdominale, balonare etc. Sindromul colonului iritabil nu poate fi vindecat in totalitate, insa simptomele sale pot fi tinute sub control cu ajutorul medicamentelor si a dietei.

Refluxul gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian este o afectiune in care fluxul de acizi din stomac vine inapoi in esofag si provoaca o iritatie acolo. O cantitate mica de acid eliberata in esofag este un fenomen comun atat la adulti cat si la copii si nu se produce niciun rau, insa cand cantitatea de acid creste, copilul se confrunta cu o senzatie de disconfort.

Tratamentul depinde de severitatea simptomelor, ina de obicei un simplu regim alimentar controlat poate aduce imbunatatiti vizibile . Totusi, in anumite cazuri, medicatia este necesara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare