Cresterea copilului

#adolescent #parinte #probleme #tehnologie #dragoste #relatie

Problemele pe care adolescentii le fac parintilor

Cand vine vorba despre parinti si adolescenti, imediat se aduce in discutie conflictul dintre generatii. Problemele adolescentine afecteaza ambele parti implicate, insa ca parinte, nu reusesti sa intelegi de ce copilul tau exagereaza orice ii spui, face abuz de tehnologie si ignora sfaturile pe care i le dai. Incearca sa asculti totusi si punctul acestuia de vedere. Iata cateva dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta parintii si cum trebuie sa il abordezi pe adolescentul tau.
Adolescentul tau pare ca te uraste
Adolescentul tau stie exact cum sa iti vorbeasca atunci cand doreste sa obtina ceva de la tine, insa in secunda doi parca iti respinge toate sfaturile si nu ia in considerare absolut nimic din ce ii spui. Mai mult, manifesta indiferenta fata de tine si parca nimic din ceea ce spui nu ii este pe plac.
Ti-a trecut de multe ori prin cap gandul ca adolescentul tau te uraste, insa situatia nu s-a schimbat foarte mult fata de perioada in care era doar un copil. In acele momente insa, atunci cand nu ii convenea ceva, iti spunea pur si simplu “Nu”; acum prefera sa dea ochii peste cap si sa iti intoarca spatele. Adolescenta insa reprezinta pentru un copil posibilitatea de a-si cauta propria identitate, de aceea aceasta separare si respingere a lucrurilor care vin de la altcineva.
Solutia:
Uneori parintii se simt atat de raniti incat incep sa isi respinga copilul, aceasta atitudine ducand de multe ori, la si mai multe probleme. Incearca sa ramai calm si sa accepti aceasta perioada din viata copilului tau, pentru ca toate acestea vor disparea in jurul varstei de 16-17 ani.
Asta nu inseamna ca trebuie sa accepti insultele adolescentului si lipsa respectului fata de parintii sai. Adu-i aminte care sunt regulile de comportament pe care trebuie sa le respecte si, daca nu poate sa ti se adreseze cu niste cuvinte mai blande, atunci ar fi mai bine sa isi reformuleze gandurile inainte sa ti se adreseze. Lasa-l sa afle ca vei fi intotdeauna prezent atunci cand are nevoie de tine, pentru ca in acest fel poate ca va mai lasa garda jos, din cand in cand, insa nu ii accepta limbajul neadecvat.
Tehnologia a pus stapanire pe activitatile sale
Adolescentii din ziua de astazi isi petrec majoritatea timpului in spatele gadgeturilor si a retelelor de socializare. Facebook, Messenger, hi5 , ore intregi petrecute vorbind la telefon si sute de mesaje trimise in fiecare luna, cam asa ai putea rezuma activitatile copilului tau. Toata aceasta lume virtuala te ingrijoreaza si pe buna dreptate, fiindca adolescentul nu mai are posibilitatea de a cunoaste intr-adevar persoanele cu care relationeaza. Cu toate acestea, daca ii critici comportamentul, il lovesti acolo unde il doare cel mai tare: prietenii.
Solutia:
Incearca sa privesti situatia per total: daca adolescentul se descurca bine la scoala, isi indeplineste treburile de acasa si nu se indeparteaza de timpul petrecut alaturi de familie, atuci poate ca ar fi mai bine sa il lasi in pace.
Incearca sa impui si anumite limite, de exemplu acesta nu are voie sa trimita mesaje sau sa vorbeasca la telefon in timpul cinei. Acelasi lucru il poti face si cu calculatorul; poti muta computerul in sufragerie, pentru ca in dormitor il va tenta mereu pe copil sa stea treaz toata noaptea.
O alta metoda prin care ii poti limita folosirea telefonului este sa il pui sa isi plateasca singur abonamentul la telefon sau sa ii cumperi o cartel prepay , pe care i-o vei incarca doar la un anumit interval de timp.
Adolescentul sta pana tarziu in oras
Este ora 10.30 si fiica ta trebuia sa fie acasa inca de la ora 10. De ce tine neaparat sa iti sfideze regulile? Parte din comportamentul adolescentului este si provocarea parintilor. Totusi, asta nu inseamna ca nu are nevoie de limite.
Solutia:
Incearca sa te documentezi putin inainte de a stabili orele de venire acasa; discuta cu parintii celorlalti colegi ai copilului tau si afla cam pana la ce ora au acestia voie sa intarzie in oras. O perioada de 10-15 minute de a intarzia este acceptabila, insa dupa aceea, copilul tau ar trebui sa stie ca exista consecinte pentru faptele sale; de exemplu, saptamana urmatoare nu va mai avea voie sa iasa in oras. Incearca sa iti respecti propriile reguli si sa nu cedezi la insistentele acestuia, in caz contrar, eforturile tale nu vor mai avea niciun efect.
Daca ti se pare ca adolescentul se simte mai confortabil in afara casei, atunci ar trebui sa purtati o discutie sincera si sa afli ce se intampla intr-adevar in mintea acestuia, ce anume il deranjeaza acasa.
Nu iti plac prietenii sai
Piercinguri, tunsori ciudate, haine pe care nu le-ai purtat nici macar atunci cand erai tanar, toate acestea te fac sa te indoiesti de calitatea prietenilor copilului tau. Cu toate acestea, adolescentul nu va renunta atat de usor la a se vedea cu amicii tai, doar pentru ca asa vrei tu.
Solutia:
Nu ii judeca prietenii doar dupa aparente si incearca sa adopti o atitudine mai prietenoasa, cel putin in felul acesta poti sta cu ochii pe ceea ce face copilul tau. Citeste mai multe despre acest subiect in articolul Ce sa faci daca nu iti plac prietenii copilului tau.
Totul pare o drama
Totul pare sa ii aprinda nervii copilului tau si chiar daca tu incerci doar sa il ajuti, acesta va tranti usa si va tipa la tine fara sa accepte vreun sfat in plus. Adolescenta inseamna rebeliune si o modalitate de a trai viata mai intens decat ai prefera tu, asa ca ce nu pare prea important pentru tine, ar putea deveni crucial pentru copilul tau.
Solutia:
Parintii tind sa omita lucrurile care sunt importante pentru adolescent. Drept urmare, acestia se simt neintelesi si intr-un final, nu iti vor mai spune nimic despre viata lor. In momentul acesta, fiica ta incearca sa ii atraga atentia baiatului pe care il place, iar tie toate acestea ti se par jocuri copilaresti. Fiul tau tocmai a fost respins de cea mai frumoasa fata din liceu, iar tu iei in ras ceea ce i se intampla.
Incearca in primul rand sa iti asculti copiii si sa relationezi cu greutatile prin care trec. Pune-te in situatia acestora si povesteste-le cum si tu ai trecut prin aceleasi situatii, cand erai de varsta lor. Sunt sanse mai mari sa obtii astfel o reactie mai pasnica de la adolescentul tau.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare