Cresterea copilului

#copii #radiatii #migrene #insomnii

Radiatiile, cauza migrenelor, stresului si insomniilor

Universul copilariei mele a fost casa bunicilor. Aceea in care, ca in toate locuintele din perioada comunismului, se lua curentul in fiecare seara si noaptea era invaluita in lumina calda a lumanarilor, iar vara puteai sa-ti faci dus incalzit solar. Atunci cand vacanta se termina, singura legatura cu ei era telefonul fix, al carui numar nu putea fi format direct, ci prin centrala.

Nici cu nepotica mea, care are telefon mobil, asa cum au toti colegii ei de clasa, nu iau legatura direct, atunci cand e la joaca, ci prin chat-ul de pe Facebook. Acesta e acel moment in care ajungi sa spui, asa cum spuneau, inevitabil enervant, cei mai mari decat tine” pe vremea mea era altcumva”.


Cum era atunci si ce se intampla acum?

Lista mea de cadouri de sub brad era plina de papusi cu par balai, care se numeau Adriana, Madalina, a ei cu playstation, iphone si ipad.

Jocurile mele erau Nu te supara frate; Flori, fete si baieti, muzicanti si cantareti, ea in schimb are o ferma intreaga pe Facebook, un razboi pe smartphone si un animal virtual . Aveam o jumatate de ora de desene animate de la sarbi sau bulgari, in camera ei televizorul si laptopul stau aprinse pana cand ziua se incheie. in afara de asta, aceleasi mici sotii si idile intre copiii din fata blocului, ceea ce ma face sa cred ca nu mentalitatea, nu educatia si nu valorile sunt cele ce s-au schimbat, ci tehnologia. E ca o explozie de stimuli vizuali si auditivi, insotiti din nefericire de o multitudine de aspecte negative.

Telefonul mobil, tableta cu wireless, antenele GSM de pe blocuri, routerul wireless de acasa, cuptorul cu microunde ( care dau frecvente inalte - Megahertzi si GigaHertzi), dar si transformatorul laptopului sau imprimantei, televizorul, lampa din sufragerie, veioza de la capul patului, cablurile electrice din perete, prizele, prelungitorul si in general orice aparat electric (care dau frecvente joase – 50 Hz) emit radiatii electromagnetice care sunt deseori cauza stresului, insomniilor, durerilor de cap, imunitatii scazute, oboselii generale, nervozitatii, iritabilitatii sau chiar a tulburarilor de memorie, a cancerului sau pierderii sarcinii.


Vrei ca tu si copilul tau sa fiti feriti de efectele radiatiilor? Iata ce poti face!

in primul rand, trebuie sa stii in ce zone din apartamentul tau nivelul radiatiilor depaseste valoarea admisibila, apoi ce este de facut pentru a feri copiii de efectele lor nocive. Cele mai multe solutii sunt gratuite, cele care nu sunt gratuite vin in completare, iar costurile generate sunt de la cateva zeci de lei, cele simple, la mii de lei, cele mai complexe.

Pentru determinarea zonelor de risc din apartament poti apela la serviciile unei firme specializata in masurarea campului electromagnetic. Masurarea se face cu ajutorul aparatelor cu element sensibil, care pot determina si afisa marimea campului electric in zonele de interes pentru tine, iar specialistii iti pot interpreta rezultatele masuratorii si propune solutii.

Femeile insarcinate si copiii sub 5 ani sunt cei mai vulnerabili1, pentru ei asigurarea unui mediu sanatos2 ar trebui sa fie obligatoriu, insa este conditionata de nivelul social3, de cultura si de informare, specifice fiecarei familii.

Orice persoana este mai vulnerabila in perioada de repaus, cand sistemul imunitar nu mai este asa de activ, de aceea in acest caz valorile admisibile ale radiatiilor sunt reduse la 50% din cele pentru perioada de activitate.

Mai multe detalii, gasesti pe radiatii.com, daca suni la nr. de tel. 021.323.8582 sau daca trimiti un e-mail la solutii@radiatii.com.

Urmatorul pas e sa te protejezi de frecvetele inalte si de cele joase adoptand acele bune obiceiuri care diminueaza efectul radiatiilor. Daca inainte obisnuiai sa-ti petreci ore intregi de vorba la telefon, acum stii ca mobilul trebuie folosit cu moderatie din cauza efectelor sale, ţinut cat mai departe de cap şi, daca se poate şi de corp (hands free sau difuzor) iar copiilor tai ar fi bine sa nu le cumperi inca un telefon mobil. Sunt si alte mijloace prin care poti tine legatura cu ei!

Daca totusi le cumperi, sa nu il poarte in niciun caz in buzunarul pantalonilor sau la piept. Ori sa-l poarte protejat cu o husa speciala care ecraneaza radiatiile. In caz contrar, mai ales pentru baieti, problemele vor aparea in timp: infertilitate si mai apoi impotenta.

Mobilul nu trebuie folosit in masina sau in locurile unde semnalul este slab. E de preferat sa utilizezi legaturi prin fire pentru a te conecta la internet, in locul celor de tip WiFi si sa menţii o distanţa de cel puţin 20 cm fata de pacemaker.

Poti face si mai mult de atat pentru a te proteja. Poti investi in perdele din materiale de protectie cu fir de argint (şi ecrane de protecţie in dormitor sub forma de baldachin), stiut fiind ca radiatiile penetreaza in casa in special prin deschiderile existente in ziduri: usi si ferestre, dar si prin ziduri, care devin impenetrabile la radiatii daca sunt vopsite cu vopsea de protectie.

Toate acestea atenueaza sau opresc undele electromagnetice, mai ales pe cele de frecvenţa inalta emise de antene de retransmisie GSM, WiFi, WiMax, telefoane DECT si altele asemenea.

E un proverb romanesc care spune „piatra care te loveşte nu vine de departe”. inainte de a da vina pe factorii exteriori pentru problemele de sanatate din familia ta, incepe sa-ti faci ordine la tine acasa!

1 Urmatoarea categorie de persoane vulnerabile este constituita din copiii cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani, apoi urmeaza adolescentii si adultii

2 In articole viitoare vom vorbi si de calitatea aerului, a saltelei, a iluminatului, cum e decorata camera copilului, precum si de cifra GUA, sectoare si directii favorabile si defavorabile.

3 Am primit multe solicitari de determinare a zonelor nocive din partea unor persoane care doreau sa cumpere un apartament aflat in vecinatatea unor antene GSM sau a unor transformatoare EnEl – unele erau chiar sub apartamentul lor, situat la parter. In aceasta din urma situatie in unele zone ale casei campul magnetic la nivelul solului era atat de puternic incat a facut aparatul de masura sa iasa din scala, iar bebelusul lor se tara de-a busilea pe parchet exact in acel loc. Alte persoane au avut nevoie sa stie influenta unor linii de medie sau inalta tensiune (10.000 V si 400.000 V) pe cuprinsul proprietatii lor, care era zona sigura si cea de risc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare