Cresterea copilului

#sarcina #cezariana #nastere cezariana # recuperare cezariana

Recuperarea dupa cezariana

O fi nasterea prin cezariana mai putin dureroasa si lipsita de disconfortul nasterii vaginale, insa perioada de recuperare de dupa aceea este mai lunga, mai dureroasa si mai incomoda decat in cazul celei naturale. Iata la ce trebuie sa te astepti dupa nasterea prin cezariana, ce masuri trebuie sa iei si cat dureaza recuperarea!

Recuperarea dureaza 6-9 luni

Spre deosebire de nasterea naturala, cezariana este o metoda invaziva pe care corpul este nevoit sa o suporte. Este o interventie chirugicala care presupune taierea muschiului abdominal. Prin urmare, recuperarea nu se poate face de pe o saptamana pe alta.

Vindecarea inciziei dureaza intre 4 si 6 saptamani. Insa inchiderea completa a operatiei, "sudarea" muschilor si regenerarea nervilor dureaza intre 6 si 9 luni.

Intre timp, poti resimti o stare de amorteala permanenta in zona inciziei, care pe masura ce se vindeca, se transforma in mancarime.

Revenirea dupa cezariana: la ce probleme sa te astepti?

Efecte secundare dupa anestezie

In cazul celor mai multor operatii de cezariana, anestezia este locala si vizeaza doar zona abdominala. Cazurile in care se face anestezie generala sunt foarte rare.

Chiar si asa, efectele postanestezice se pot resimti - greata, usoare ameteli, oboseala. Unul dintre cele mai ciudate simptome ramane senzatia de mancarime in corp, asociata tot medicatiei anestezice. Simptomele pot fi gestionate prin medicatie specifica si ingrijiri medicale adecvate.

Risc de infectie

Ca orice alta interventie chirurgicala, cezariana ridica si un risc crescut de infectie. Este important sa fie urmarite, in primele zile de la operatie, principalele semne care dau de gol o posibila infectare a inciziei abdominale - roseata, umflaturi, dureri sau secretii pruriginoase, febra etc.

Probleme digestive si urinare

Balonarea si constipatia, precum si problemele la urinare sunt alte aspecte incomode la care trebuie sa te astepti in perioada recuperatorie de dupa operatia de cezariana.

Tractul intestinal si digestia s-ar putea deregla in primele zile dupa operatie, iar mictiunile ar putea fi usor usturatoare, insa aceste simptome dispar pe masura ce trece timpul.

Contractii abdominale

Este foarte posibil ca in primele cateva zile sa resimti unele contractii, numite dureri postnatale, asemanatoare crampelor menstruale. Acestea au un rol esential in prevenirea hemoragiei interne, prin comprimarea vaselor de sange din uter. In cazul in care sunt severe, cere medicului sa iti prescrie calmante.

Risc de depresie postnatala

S-a descoperit ca nasterea prin cezariana te predispune unui risc mai crescut de depresie postpartum. Se pare ca una din cinci femei care aleg cezariana cad in acest tip de depresie. Specialistii sunt de parere ca este cauzata de perioada lunga si obositoare de recuperare, dar si de lipsa controlului pe care femeile il au in timpul nasterii naturale.

Riscul de depresie postnatala este si mai mare atunci cand operatia este impusa, ca urmare a unor complicatii aparute in timpul sarcinii.

Cicatrice vizibila

Nasterea naturala nu lasa niciun semn pe corpul tau. Nu acelasi lucru se poate spune despre cezariana. Fiind vorba de o interventie chirurgicala, cicatricea este inevitabila.

Totusi, in ziua de astazi, inciziile se fac din ce in ce mai mici si cat mai aproape de zona pubiana, astfel incat sa aspectul inestetic sa fie puternic diminuat.

Foto: allcaretips.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare