Cresterea copilului

#sarcina #sanatate #alcool sarcina #sanatatea sarcinii #efecte alcool sarcina

Riscuri pentru copil atunci cand parintii consuma alcool

Alcoolul este una dintre bauturile interzise in sarcina, din cauza riscurilor crescute pe care le pune in dezvoltarea si sanatatea prenatale ale copilului. Daca ai impresia ca doar gravida este cea care trebuie sa se abtina de la alcool, specialistii atrag atentia ca nici taticii nu ar trebui sa abuzeze de bauturile alcoolice, care le afecteaza luciditatea si ii pot face sa actioneze iresponsabil, punand in pericol sarcina partenerei.

Exista efecte secundare extrem de periculoase care planeaza asupra fatului atunci cand o gravida bea alcool, chiar si in cantitati mici. Alcoolul ajunge din organismul mamicii la fat si il impiedica sa se mai hraneasca corespunzator si sa mai beneficieze de toti nutrientii si substantele de care are nevoie pentru a se dezvolta normal. Apar o multime de intarzieri in dezvoltarea cerebrala si a sistemului nervos, care ii predispun la boli si afectiuni nedorite.

Avortul spontan (pierderea sarcinii)

Atunci cand consumi alcool in sarcina, iti asumi si riscurile pentru sanatatea fatului, care sunt foarte mari, cea mai grava dintre ele fiind pierderea sarcinii.

Printre primele efecte secundare ale consumului de alcool in sarcina timpurie este avortul spontan sau, mai tarziu, pierderea sarcinii.

Medicii nu au reusit sa aproximeze exact care este cantitatea care pune in pericol sarcina, de aceea, recomanda gravidelor sa stea departe complet de alcool, pe toata perioada sarcina.

Retardul mintal

Medicii avertizeaza ca si cea mai mica cantitate de alcool, consumata in special in al doilea trimestru de sarcina, creste substantial riscul ca fatul sa sufere de defecte si boli care-i pun pericol dezvoltarea creierului si a sistemului nervos. In acest caz, bebelusul risca sa sufere de retard mintal si de intarzieri importante in dezvoltare, care i-ar putea afecta calitatea vietii.

Pericolul este mai mare atunci cand alcoolul este asociat si cu tutunul sau cafeaua.

Sindromul alcoolismului fetal

Consumul de alcool in sarcina ar putea declansa aparitia Sindromului Alcoolismului Fetal. Este caracterizat printr-o serie de defecte congenitale si probleme de dezvoltare, care includ intarzierea cresterii, dizabilitati de invatare, disfunctii ale organelor si o multime de alte afectiuni cauzate de probleme in dezvoltarea sistemului nervos central si a creierului.

Aceste probleme pot sa nu fie recunoscute inca de la nastere sau din primii ani de viata, insa este foarte important de stiut ca pot evolua pe parcursul vietii si pot duce la complicatii si boli care risca sa ii afecteze grav calitatea vietii.

Efectele consumului de alcool la tatici asupra fatului

Efectul alcoolului consumat de tatic asupra fatului nu este direct. Insa medicii recomanda prudenta in ceea ce priveste excesul de alcool la barbatii care urmeaza sa fie tatici si tratament urgent pentru cei care sufera de alcoolism.

Alcoolul reduce mult luciditatea si poate duce la acte iresponsabile si involuntare periculoase. Exista riscul unor accidente nedorite sau ale unor abuzuri care se pot dovedi periculoase pentru sarcina in evolutie. Daca intr-o stare de ebrietate avansata, un barbat agreseaza fizic gravida sau o impinge si cade, sanatatea fatului poate fi pusa in pericol.

In plus, taticii trebuie sa fie mereu lucizi si prompti pentru a o ajuta pe viitoarea mamica cu eventualele probleme sau complicatii care ar putea aparea pe parcursul sarcinii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare