Cresterea copilului

#tata #sarcina #mama #gravida #insarcinata #bebelus #sanatate #nastere

Rolul tatalui in perioada sarcinii

Desi in perioada sarcinii, toata atentia se concentreaza in jurul gravidei, sunt suficiente lucruri pe care le poti face pentru a fi alaturi de partenera ta. Implicarea in tot acest proces va va apropia si mai mult si te va te transforma intr-un adevarat sprijin pentru gravida.

 

Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le faci pe tot parcursul sarcinii:

 

Informeaza-te

 

Nu numai mamicile ar trebui sa afle mai multe despre sarcina si ce presupune aceasta, dar si taticii. Vei constientiza astfel prin ce schimbari trece partenera ta si ii vei putea oferi mai usor sprijin emotional, dar si ajutor cu lucrurile cu care nu se va mai putea descurca.

Invata cateva ceva despre greturile de dimineata, despre cauzele schimbarii bruste de dispozitie a partenerei, despre acumularea de greutate, durerile de glezne sau dificultati in a se odihni, calatoriile cu gravida, dar si despre sexul in timpul sarcinii. Cu cat vei afla mai multe lucruri, cu atat vei intelege mai bine care este evolutia bebelusului, vei crea o legatura mai stransa cu partenera si te vei simti mult mai implicat in tot acest proces.

 

Joaca un rol activ in timpul sarcinii

 

Insoteste-ti partenera la cat mai multe consultatii posibile, pentru a fi la curent cu evolutia sarcinii. Ai ocazia sa pui intrebari doctorului despre sanatatea bebelusului tau, a partenerei si sa iti lamuresti orice intrebare legata de sarcina.

Nu iti fie teama sa pui intrebari: fiind la curent cu starea de sanatate a partenerei, o vei putea ajuta mult mai eficient in cazul in care intervine o problema. In plus, studiile au aratat faptul ca fatul poate auzi sunetele de „afara” inca de la 14 saptamani.

Acesta va deveni familiar cu vocea mamei, care ii vorbeste in permanenta, dar asta nu inseamna ca inca din perioada sarcinii, nu te poti apropia si tu de bebelus. Citeste-ti sau canta-i macar 5 minute pe zi – vei fi impresionat atunci cand bebe va „lovi” in burtica, la auzirea vocii tale.

 

Fii aproape de partenera la nastere

 

In ziua de astazi, partenerul gravidei nu trebuie sa astepte dincolo de usile salii de nastere, ci poate sta alaturi de aceasta, fiind martorul unui moment unic in viata. De la simplul fapt ca poti veghea asupra gravidei sa aiba toate cele necesare, pana la a ocupa un rol activ in sala de nasteri – precum incurajarea gravidei si chiar taierea cordonului ombilical, poti trai mult mai intens tot procesul sarcinii si al nasterii. In plus, vei constitui un adevarat sprijin pentru partenera si vei imparti cu aceasta cel mai important eveniment din viata voastra.

 

Ajut-o pe partenera sa se recupereze

 

Adevarata provocare incepe insa dupa nasterea bebelusului. perioada postnatala nu este chiar cea mai placuta din viata unei mamici, care, pe langa bucuria de a-si tine bebelusul in brate, poate trece prin depresia postnatala. In momentele acelea, sprijinul tau moral o va face sa se recupereze cat mai repede. De asemenea, vei descoperi prorpiile tale ritualuri in legatura cu schimbarea bebelusului de scutece, alintarea sau adormirea acestuia, lucruri ce vor stabili o legatura unica intre tata si copil.

Pe langa sprijinul moral, gravida va avea nevoie de tot ajutorul si in ceea ce priveste treburile prin casa si ingrijirea bebelusului. Impartirea turelor de schimbare a scutecelor, ajutarea la curatenie si cumparaturi vor usura pentru amandoi lucrurile.

Vei reusi sa intelegi mai usor schimbarile prin care va trece relatia voastra si te vei implica activ in toate deciziile ce tin de cresterea si educaea copilului. Vorbeste cu partenera despre ce fel de educatie vrei sa ii oferiti micutului, cum va inchipuiti ca parinti, care sunt valorile pe care vreti sa le promovati in cresterea copilului etc.

Sursa foto : beginnerbaby.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului