Cresterea copilului

#sarcina #bebelus #nastere #sindromul down

Sarcina la 40 de ani

Sarcina aparuta dupa varsta de are sanse mai ridicate de a se confrunta cu diverse probleme, motiv pentru care monitorizarea medicala trebuie sa fie mult mai atenta decat in cazul unei sarcini la 30 de ani. Avortul spontan sau anomaliile cum ar fi au sanse mai mari sa apara in cazul sarcinilor aparute dupa 40 de ani .


Din pacate, cazurile in care femeile raman gravide dupa aceasta varsta sunt tot mai dese, iar problemele care apar ulterior sunt destul de grave. Medicii atrag atentia ca sarcinile la varste inaintate pot fi periculoase si sustin ca riscurile materne, dar si cele fetale sunt mult mai mari dupa varsta de 35 de ani.


Sindromul Down


Una dintre cauzele aparitiei sindromului Down este chiar varsta inaintata a mamei – bebelusii  gravidelor trecute de 35 de ani sunt mult mai supusi riscului de a suferi anumite malformatii genetice, in special de sindromul Down.


Se cere monitorizare atenta


In cazul in care ai trecut de 40 de ani si ai ramas insarcinata, stabileste cu medicul ca monitorizarea, analizele si controalele sa se faca mult mai des decat in mod normal. Supravegherea atenta a sarcinii este absolut necesara si sunt recomandate testele specifice, cum ar fi .


De foarte multe ori, gravidele trecute de 40 de ani s-au confruntat cu hipertensiune in ultimul trimestru de sarcina, iar aceasta complicatie poate reduce fluxul de sange catre placenta , afectand fatul.  Mai mult decat atat, in anumite cazuri se poate instala diabetul gestational, care dispare in mod normal dupa nastere.  Totusi, daca diabetul nu este diagnosticat si tratat, copilul este supus riscului de a deveni obez sau de a suferi mai tarziu de diabet zaharat .


O alta problema frecventa in cazul gravidelor trecute de 40 de ani este lipsa dilatatiei colului, ceea ce duce la suferinta fetala, lipsa de progresiune a travaliului si chiar rupturi ale colului in momentul nasterii.


Alte doua pe care si le asuma o femeie insarcinata la varsta de 40 de ani este legat de avortul spontan sau dezlipirea placentei, motiv pentru care este foarte important ca gravida sa acorde mai multa atentie sarcinii, ingrijirii si menajarii personale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului