Cresterea copilului

#sarcina #infectie #infectie urinara #bacilul E-coli #infectie urinara sarcina #infectie urinara gravida

Sarcina si infectia urinara cu bacilul E-coli

Delicata perioada a sarcinii predispune viitoarea mamica la dezvoltarea infectiei urinare cu bacilul E-coli , o bacterie care traieste la nivelul tractului intestinal si care poate determina consecinte grave pentru sanatatea femeii si a fatului.

Graviditatea este un factor favorizant suplimentar pentru o astfel de infectie, din pricina modificarilor hormonale (ureterele se relaxeaza sub actiunea progesteronului) si din cauza cresterii volumului uterin care impiedica vezica sa se goleasca si favorizeaza staza urinara - un mediu propice de inmultire a bacteriilor.
 

Alte surse ale infectarii
 

  • consumul de lapte si suc din fructe nepasteurizate
  • consumul de fructe si legume crude si spalate insuficient
  • apa contaminata
  • carnea cruda ori nesuficient gatita
  • contactul cu fecale infectate de animale in cadrul unei ferme sau gradini zoologice


Simptome
 

Majoritatea bolnavilor acuza crampe abdominale , febra si diaree, insa au fost si o serie de situatii in care nu a existat niciun fel de manifestare speciala. In cazurile grave, suferinzii au diaree cu sange si necesita tratament de urgenta.
 

E-coli si malformatiile congenitale


Nu s-au demonstrat pana in prezent asocieri ale malformatiilor congenitale cu infectia cauzata de E-coli, insa medicii te avertizeaza ca unele infectii urinare se pot transmite la fat in timpul nasterii si pot determina infectii perinatale grave la nou-nascut.

Exista si un risc de pierdere a sarcinii si nastere prematura asociat cu infectiile severe cauzate de E-coli, motiv pentru care se impun controale regulate pentru a depista din timp evolutia nefasta a bacilului.
 

Tratament


Femeia insarcinata va efectua o urocultura cu antibiograma, astfel incat sa se poata indica antibioticele care raspund germenului implicat. Medicul curant va avea in vedere efectele pe care tratamentul l-ar putea avea asupra fatului.

In cazul in care infectia nu cedeaza in urma administrarii antobioticului, este recomandata cura hidrica: consumul de minimum 2 litri de apa sau lichid pe zi.
 

Alaptatul


Infectia cu E-coli nu impiedica alaptatul, intrucat bacilul nu poate patrunde in laptele matern. In plus, calitatile factorilor imunizanti din laptele mamicii iti pot ajuta nou-nascutul sa se apere singur impotriva infectiilor.

Pentru ca diareea provoaca deshidratare, consumul ridicat de lichide este esential pentru producerea suficienta de lapte. In plus, se recomanda spalarea mainilor inainte de alaptarea copilului.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top
Top

Sfatul expertului