Cresterea copilului

#lipsa vaccin #schema vaccinare #vaccin

Schema de vaccinare modificata din cauza lipsei vaccinurilor

Lipsa anumitor vaccinuri pentru bebelusi de pe piata farmaceutica si medicala din Romania a dus la schimbarea schemei de vaccinare a bebelusilor. O alta modificare a fost facuta si din cauza epidemiei de rujeola care a ucis mai multi copii nevaccinati.

In urma epidemiei de rujeola autoritatile au hotarat ca prima doza a vaccinului ROR (rujeola-oreon-rubeola) sa fie facuta cu trei luni mai devreme si au asigurat dozele necesare pentru o perioada lunga de timp.

Vaccinul Hepatic B lipseste de vreme indelungata din spitale si farmacii. Acest vaccin se administra bebelusilor in primele 24 de ore de la nastere. Din acest motiv, autoritatile au decis sa elimine acest vaccin din schema, modificarea fiind publicata in Monitorul Oficial.

Astfel, bebelusii ai caror mamici nu sunt purtatoare ale virusului hepatic B in perioada sarcinii, vor fi imunizati la 2, 4 si 11 luni doar cu vaccinul Hexavalent, utilizat pentru profilaxia specifica a sase boli printre care si hepatita B. In schimb, bebelusii ale caror mamici au fost purtatoare ale virusului hepatic in sarcina, au nevoie de 4 doze de vaccin Hexavalent, in loc de trei – la 2,4,6 si 11 luni. Mai mult decat atat, acestia vor fi nevoiti sa faca inca un vaccin, Hepatex, care nu este insa asigurat de stat, ci trebuie cumparat din farmacii, de catre parinti.

Nici Tetraximul – rapel pentru copii de 6 ani – nu este disponibil de foarte mult timp. ”in programul National mai sunt incluse doua vaccinuri: Prevenar 13- pneumococci, dar si HPV- pentru cancerul de col uterin. Acestea insa figureaza in schema doar cu numele, fiind acordate doar in limita fondurilor, adica aproape niciodata. Acestea trebuie achizitionate de parinti insa, din cauza pretului piperat, nici acestea nu prea sunt aduse in farmacii”, explica dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina de Familie (SNMF), pentru libertatea.ro.

"La preluarea mandatului, acum doua saptamani, am solicitat de urgenta expertilor de sanatate publica din minister si celor de la Institutul National de Sanatate Publica o situatie privind vaccinarea obligatorie a copiilor. Am gasit o situatie dezastruoasa, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachizitionate. Din cele cinci vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizati copiii, numai in cazul vaccinului impotriva tuberculozei, adica al vaccinului BCG, exista doze suficiente", a declarat Florian Bodog, potrivit news.ro

"In cazul celorlalte vaccinuri am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachizitionat (vaccinul diftero-tetano-pertussis). Aceasta situatie se datoreaza atat unei lipse de responsabilitate a echipei de conducere care a tolerat intarzieri la licitatiile organizate, cat si a unor producatori, care, dupa ce au participat si castigat licitatiile, sunt in imposibilitatea de a asigura vaccinul. Am solicitat Institutului National de Sanatate Publica si directiei de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii (MS) sa imi prezinte un plan de remediere a situatiei, inclusiv identificarea unor posibile stocuri in alte state UE", a mai spus Bodog.

Sursa foto: youtube.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare