Cresterea copilului

#depresie #adolescenti #parinti

Semne de depresie la adolescenti

O cearta cu o persoana apropiata, o despartire, o situatie scolara proasta sau orice alta perturbare a echilibrului emotional pot provoca adolescentului o stare de depresie. Uneori aceasta stare nu este tocmai foarte vizibila, astfel ca adolescentul nu poate fi ajutat. Totusi, parintii, cei care sunt mereu aproape copiilor, trebuie sa caute semne care pot arata existenta unei despresii.


Depresia poate transforma foarte mult viata unei persoane : aceasta influenteaza apetitul, somnul, gandirea si trairile celui afectat. Unii depresivi pot ajunge sa indeparteze toate persoanele dragi din jurul lor, sa refuze orice forma de comunicare si uneori sa se izoleze complet.


Iata cateva dintre semnalele pe care le transmite un copil depresiv :


Vorbeste despre suicid


Daca il auzi discutand despre singuratate, tristete si suicid, atunci situatia este destul de grava. In general, adolescentii au o atitudine destul de vesela, le place sa fie inconjurati de prieteni si nici nu le trece prin cap ideea de a renunta la viata.


Nu doreste sa comunice


Daca este mereu trist si deprimat si refuza sa comunice cu parinti, adolescentul poate avea probleme. Incearca sa te apropii de el, sa ii vorbesti cat mai frumos si sa il faci sa inteleaga ca tu vei fi mereu langa el. Daca nici asa nu doreste sa comunice, este cazul sa ceri ajutorul unui specialist, pentru ca exista posibilitatea ca adolescentul sa sufere de o forma de depresie mai grava.


Doarme exagerat de mult


Este un lucru absolut normal ca adolescentul sa doarma ceva mai mult, mai ales ca este intr-o perioada de dezvoltare. Insa, atunci cand aceasta incepe brusc sa doarma mai mult decat in mod normal, poate fi un semn clar de depresie.


Sufera de tulburari in timpul somnului


Desi unele persoane depresive dorm mai mult decat in mod normal, exista si cazuri in care cei afectati au insomnii, cosmaruri dese sau se trezesc dimineata (uneori chiar in toiul noptii) cu o teama fara motiv.


Starea fizica generala este alterata


Pe langa tulburarile interioare, psihice, adolescentii depresivi pot intampina adesea dureri de cap, ameteli, dureri articulare, constipatie sau diaree si disconfort gastric.


Alte semne care pot indica un adolescent depresiv:

 

  • Adolescentul are pierderi sau cresteri bruste de greutate;
  • Este lipsit de energie;
  • Schimbari frecvente de dispozitie;
  • Este irascibil si frustrat de lucruri fara importanta;
  • Nu il mai bucura lucrurile care ii placeau inainte.


Ce trebuie sa faca parintele


Persoanele depresive au nevoie de ajutor specializat. Depresia trebuie privita ca orice alta boala care are nevoie de tratament. Imediat ce parintele a observat schimbari negative la copilul sau si ii este imposibil sa gaseasca rezolvare, este indicat sa ceara ajutorul unui specialist in psihoterapie . In functie de stadiul depresiei de care sufera adolescentul, medicul poate sa recomande administrarea unui tratament medicamentos sau poate sa apeleze doar la ajutorul sedintelor de terapie. Esential este faptul ca pacientul trebuie sa mearga la psihoterapeut in timp util, pentru ca vindecarea lui sa se faca mai repede.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului