Cresterea copilului

#semne boala #anxietate copii #anxietate

Semnele anxietatii la copii. Cum trebuie sa actionezi

Anxietatea reprezinta una dintre cele mai raspandite probleme din perioada copilariei si adolescentei, statisticile aratand ca acest tip de tulburare afecteaza 20% din copii si adolescenti intr-un anumit moment al vietii.

Parintele poate sa realizeze ca se intampla ceva cu copilul sau, mai ales ca exista cateva semne subtile care pot fi indicii ca ceva nu este in regula:

Cere tot mai des acces la computer sau tableta

Multi copii sunt incantati de jocurile pe calculator sau de jocurile video, dar cei care sufera de anxietate vor cauta mai mult contactul cu aceste gadgeturi. Prin utilizarea excesiva a acestui gen de activitati, copilul incearca sa scape de emotiile dificile. In loc sa lasi copilul sa se retraga in fata tabletei sau a laptopului, interactioneaza cu el chiar in timp ce le foloseste. Pune-i intrebari despre ceea ce vizioneaza. S-ar putea sa afli cateva informatii importante despre ce se simte.

Incearca sa fie pe placul tuturor

Copiii cu anxietate tind sa incante pe toata lumea, tocmai din teama de a nu ii dezamagi pe cei pe care ii iubesc. Abilitatile de asertivitate sunt esentiale pentru dezvoltarea copiilor inca de la o varsta frageda si, fara ele, copiii pot avea o teama de respingere. Trebuie sa observi, spre exemplu, daca copilul evita sa ceara ceea ce stii ca isi doreste sau are nevoie.

Se spala pe maini mai des

O serie de ritualuri fizice merg mana in mana cu anxietatea la copii. Potrivit specialistilor citati de rd.com, atunci cand copiii nu stiu pot face fata propriilor temeri sau se jeneaza sa discute cu parintii, incep sa isi gaseasca tot felul de preocupari, unele dintre ele nefiresti. Spre exemplu, isi rod unghiile, se scarpina mult in cap, isi vreaca mainile sau se spala foarte des pe maini, transpira. Unii copii pot chiar sa devina foarte organizati, foarte ordonati.

Identificarea cauzei simptomelor de anxietate este esentiala, dar, de asemenea, este important sa ii oferi copilului si instrumentele necesare pentru a face fata anxietatii. Modelele de gandire pozitiva pot fi mecanisme pe care copilul sa le copieze de la parintele sau.

Vrea brusc sa doarma in patul tau

Trezirea adesea in timpul noptii, problemele cu adormirea sau solicitarea brusca de a dormi in patul parintilor in fiecare noapte ar putea fi alte semne ale unui copil anxios. Potrivit expertilor, schimbarile majore si bruste in ritualul de noapte al copilului ar putea fi un semnal de alarma ca cel mic se confrunta cu sentimente anxioase. Citeste-i, asista-l la baia de seara, cantati impreua sau ascultati muzica, toate acestea ajuta la calmare si la usurarea nelinistilor.

Refuza alimentele preferate

Primul gand este sa crezi ca a devenit foarte pretentios atunci cand incepe sa refuze alimente care altadata ii placeau, ca e prea rasfatat. Potrivit unui studiu publicat in 2015 in Pediatrics, episoadele moderate si severe de alimentatie selectiva pot fi asociate cu anxietatea. Pentru unii copii, sensibilitatile senzoriale nediagnosticate pot juca un rol semnificativ in anxietatea fata de alimentele nou introduse. Este important sa vorbesti cu pediatrul copilului cat mai repede, dupa ce ai observat modificari ale tiparelor de alimentatie sau aversiuni sporite fata de alimene.

Ti se agata de picior

Un copil independent care deodata devine dependent si mai emotional fata de un parinte ar putea suferi de anxietate. Un semn an acestei afectiuni este prinsul de “fusta mamei”, cum se spune. Copilul se simte in siguranta atunci cand se ataseaza de parintele sau. Trebuie reflectat asupra momentelor in care au loc astfel de gesturi. Poate fi, de exemplu, la auzul unei stiri despre divort sau despre o agresiune, lucruri care iti dau de gandit cu privire la temerile pe care le are copilul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului