Cresterea copilului

#fat #sarcina #sforait #sarcina si sforaitul

Sforaitul afecteaza fatul in timpul sarcinii

Gravidele care sforaie atunci cand sunt cufundate intr-un somn adanc sunt predispuse sa nasca prin cezariana, precum si sa aduca pe lume bebelusi cu o greutate mai mica decat in mod normal, se arata intr-un studiu al oamenilor de stiinta americani.


Apneea de somn, periculoasa pentru bebelusi

Cercetarea specialistilor din cadrul Centrului pentru Tulburari de Somn de la Universitatea din Michigan, SUA, a descoperit ca femeile care sforaie, atat inainte de a ramane insarcinate, cat si pe parcursul celor noua luni de sarcina, sunt cu doua treimi mai predispuse riscului de a naste un bebelus subponderal. Totodata, aceasta tulburare de somn le predispune la un risc de doua ori mai ridicat de a avea nevoie de nastere prin operatie de cezariana, scrie cotidianul britanic The Mirror, comparativ cu cele care nu sforaie.

"Intotdeauna a existat un interes crescut al specialistilor asupra implicatiilor sforaitului in timpul sarcinii si asupra felului in care acesta afecteaza sanatatea viitoarelor mame, insa, in acelasi timp, sunt prea putine date despre impactul pe care il are asupra sanatatii bebelusului", explica dr. Louise O'Brien de la Universitatea din Michigan.

Studiul s-a axat pe 1.673 de gravide, dintre care o treime sufereau de apnee cronica. Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca femeile insarcinate care sforaiau peste trei nopti pe saptamana au prezentat cel mai mare risc de a da nastere unui bebelus cu o greutate mai mica, dar si de a suferi o operatie de cezariana.


Gravidele trebuie monitorizate

Apneea de somn, al carui semn evident este sforaitul, blocheaza partial aerul, iar acest lucru poate reduce nivelul de oxigen din sange, fiind asociat cu probleme serioase de sanatate, precum hipertensiunea sau atacul de cord. Un studiu anterior a descoperit ca femeile care incep sa sforaie in timpul sarcinii prezinta un risc crescut de a dezvolta preeclampsie, o afectiune caracterizata prin tensiune arteriala crescuta si edeme (acumulare de lichid) la nivelul membrelor.

"Am descoperit ca sforaitul cronic este asociat atat cu bebelusi mici in greutate, cat si cu nasterile prin cezariana, chiar si atunci dupa ce am luat in considerare si alti factori de risc. Acest lucru sugereaza ca ar trebui sa monitorizam atent gravidele pentru a le descoperi problemele de respiratie", a mai declarat dr. Louise O'Brien.

Sursa foto: telegraph.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului