Cresterea copilului

#fertilizare #fertilizare in vitro

Statul roman va plati cuplurilor fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro reprezinta o sansa pentru cuplurile care nu pot procrea din motive medicale. De cele mai multe ori blocarea tubului falopian sau defomarea anatomiei pelviene in cazul femeii sau cantitatea mica de spermatozoizi in cazul barbatilor sunt cazurile in care este recomandata fertilizarea in vitro. Totusi, situatiile pot sa difere de la cuplu la cuplu, iar medicul este cel care hotaraste, in urma discutiilor si a unui set de analize daca fertilizarea in vitro este metoda potrivita pentru cei doi.


Ce este fertilizarea in vitro


Fertilizarea in vitro este un procedeu care implica intalnirea spermatozoidului cu ovului femeii, in laborator, si transferarea embrionului format in uterul viitoarei mame in 72 de ore de la conceptie. De aici, sansele ca embrionul sa se dezvolte intr-un ritm absolut normal sunt destul de mari, insa nu 100% sigure.


Pe parcursul terapiei are loc un proces de stimulare ovariana si unul de inhibare hormonala. Acesta din urma este efectuat dupa o ecografie efectuata pacientei si excluderea unei infectii prezente in sperma barbatului. Aceasta etapa dureaza in medie doua saptamani si are rolul prevenirii unei ovulatii precoce. Dupa acest pas, are loc stimularea ovariana care se face cu ajutorul unor injectii zilnice timp de o saptamana.

Apoi se monitorizeaza menstruatia, iar la anumite intervale de timp se realizeaza ecografii si se fac teste hormonale. In functie de aceste rezultate se individualizeaza doza de hormoni necesara.


Aceste teste se fac pana cand se obtin valori optime in ceea ce priveste numarul de foliculi si valorile hormonale din sange, iar la momentul potrivit se administreaza o injectie cu un hormon numit HCG, hormon care are rolul de a rupe foliculii si de a elibera astfel ovocitele.


La aproximativ 36 de ore de la acesta injectie se recolteaza din vagin ovocitele (punctie foliculara) sub anestezie si control ecograf. Ovocitele se analizeaza si separa la microscop dupa care se pun in contact cu spermatozoizii recoltati in ziua respectiva.


La 18 ore dupa acest procedeu se verifica fecundarea ovocitelor, iar la aproximativ 72 de ore de la punctia foliculara, embrionii se vor introduce in uterul femeii, iar dupa 2 saptamani se efectueaza un test de sarcina .

 
Statul plateste fertilizarea in vitro


Fertilizarea in vitro este un procedeu destul de scump  pe care nu si-l pot permite familiile cu venituri mici sua medii, asa ca statul vine in intampinarea cuplurilor care au probleme de fertilitate cu o veste buna:  acesta se ofera sa plateasca intreg procedeul cuplurilor care sunt casatorite sau aflate intr-o relatie stabila de 1 an.


Totusi au prioritate cuplurile care:

 

  • Sunt la  primul tratament de fertilizate in vitro
  • Sufera de infertilitate de cel putin 3 ani
  • Nu au alte probleme medicale
  • Sunt casatorite sau se afla intr-o relatie stabila de 1 an.


De asemenea, mai sunt cateva reguli care se impun:

 

  • Femeia trebuie sa aiba intre 24 si 40 de ani
  • Femeia trebuie sa aiba o greutate normala
  • Femeia trebuie sa aiba o rezerva ovariana normala – conform analizei hormonale FSH
  • Cel putin unul dintre parteneri este de nationalitate romana, cu domiciliul stabil in tara
  • Niciunul dintre cei doi parteneri nu are copii.


Cum se procedeaza


In primul rand este bine sa stii ca statul suporta o singura fertilizare in vitro de cuplu. Cuplul trebuie sa mearga la clinica in care urmeaza sa se faca fertilizarea – aici se va face un dosar care va ajunge apoi la Ministerul Sanatatii. Daca dosarul va fi aprobat dupa ce va fi analizat Ministerul Sanatatii va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro, in doua etape. Daca procedura are succes si femeia reuseste sa nasca, statul va oferi clinicii si o prima de 300 de euro.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului