Cresterea copilului

#tulburari somn #studiu somn # copii somn

Studiu: Copiii nostri dorm prea putin. Iata ce trebuie sa faci!

Un studiu realizat recent arata ca multi dintre copiii romani nu dorm suficient. Cercetatorii atrag atentia insa ca lipsa somnului poate cauza probleme grave, cum ar fi obezitate sau diabet zaharat. 

Conform specialiştilor, în vreme ce adulţilor le sunt suficiente 7-9 ore de somn pe zi, copiii cu vârste între 5 şi 12 ani au nevoie de 10-11 ore de somn pe zi. Problemele de somn şi tulburările sunt predominante la această vârstă. Copiii au un program tot mai încărcat, atât la şcoală cât şi din cauza altor activităţi din timpul zilei. Cercetările arată că lipsa somnului poate crește riscul de obezitate și diabet zaharat întrucât are un efect negativ asupra parametrilor de reglare a nivelului de glucoză în sânge. Acesta detemină rezistenţa la insulină, ceea ce poate duce la un consum excesiv de alimente şi la scăderea consumului de energie.

De asemenea, cercetătorii Universităţii din Helsinky au studiat recent legătura între somn şi performanţele şcolare. 439 de elevi de 11 ani au completat un formular de auto-evaluare privind orele de odihnă şi dispoziţia lor. Rezultatele au arătat că somnul insuficient din timpul săptămânii este corelat cu probleme de atenţie în timpul orelor, lipsa energiei şi stări uşor depresive.

Potrivit studiului iniţiat de Fundaţia PRAIS şi realizat de GfK, în cadrul mişcării naţionale "Şi eu trăiesc sănătos! - SETS privind Obiceiurile de Stil de viaţă al elevilor din clasa I din Bucureşti, copiii de clasa I din Bucureşti dorm în medie 8,9 ore pe zi, iar restul timpului îl împart între studiu – 4,3 ore pe zi (din care doar 0,5 ore sunt dedicate sportului) şi familie, alături de care stau 4,2 ore pe zi.

În cele 24 de ore ale unei zile obişnuite, aproximativ jumătate din copiii de clasa I din Bucureşti petrec în medie 2 ore pe zi în faţa televizorului în timpul săptămânii, respectiv 3 ore în weekend. O treime dintre copii petrec mai mult de 4 ore pe zi în timpul weekend-ului uitându-se la televizor, dvd-player sau computer.

„Este bine ca părinţii să supravegheze rutina de somn a copiilor, pe toată durata preşcolară şi până în adolescenţă, asigurându-le condiţii optime pentru un somn odihnitor, într-o cameră bine aerisită, fără TV sau calculator, la o temperatură uşor scăzută. La toate acestea să nu uităm să oferim copiilor inainte de culcare şi nu numai, momente pline de atenţie şi afecţiune. a declarat Silvia Bucur, Preşedintele Fundaţiei PRAIS, iniţiatoarea Mişcării SETS.

Iată câteva sfaturi 3 utile care vă vor ajuta la formarea unui program sănătos de odihnă:

1. Relaxați-vă mintea! -Un simplu exerciţiu de respiraţie poate ajuta. Respiraţi adânc, pe nas timp de trei secunde, apoi expiraţi timp de alte trei secunde. Faceţi o pauză scurtă înainte de a respira din nou. Repetaţi timp de cinci-zece minute în fiecare seară. Unele persoane apelează la soluţii precum uleiul de lavandă, valeriană sau alte ierburi care îi ajută să adoarmă.

 

2. Exerciții fizice regulate- Exerciţiile fizice regulate sunt o modalitate foarte bună de a vă îmbunătăți somnul. Atenţie! Nu înainte de culcare, întrucât stimulând creierul, va împiedică să vă relaxati rapid.

3. Creaţi-vă un mediu propice somnului! -Dormitorul trebuie să fie un spatiu pentru somn. Evitați să îl transformaţi într-un centru de divertisment cu televizor, calculator și sistem stereo care vă pot distrage mintea de la relaxarea necesara inainte de somn.

 

4. Atenţie la ceea ce mâncaţi - O masă copioasă, cu puţin înainte de ora de culcare va interfera cu somnul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului