Cresterea copilului

#prieteni #familie #deces #sustinere #replici #consolare parinti

Suferinta de a pierde un copil: ce e bine sa spui si ce nu familiei indurerate?

Atunci cand un copil cade victima unei tragedii sau unui accident mortal, cuvintele par, si uneori chiar sunt, de prisos. Cu toate acestea, familiile indurerate reusesc sa treaca mai usor prin astfel de momente cand prietenii si rudele ii consoleaza cu vorbe calde si cuvinte de incurajare. Insa nu intotdeauna ceea ce spun acestia se potriveste contextului si este de ajutor. Iata 3 lucruri pe care este bine sa le spui si alte 3 pe care este bine sa le eviti in astfel de situatii!

3 lucruri pe care sa le spui familiei indurerate

"Nu este drept ceea ce se intampla"

Chiar daca este un lucru evident, in banalitatea ei, aceasta replica are un efect calmant, deoarece vine sa intareasca aceeasi idee pe care o au si parintii despre situatia dramatica prin care trec: "nu este normal", "nu este drept" etc. Se simt intelesi.

"Nu imi pot imagina prin ce treci, dar sunt alaturi de tine daca ai nevoie de ceva"

"Inteleg prin ce treci" este una dintre cele mai populare replici in astfel de situatii. Insa chiar daca ai avut de-a face cu o situatie similara, nu uita ca fiecare persoana resimte diferit experienta. Nu este indicat sa te aventurezi in afirmatii care, pana la urma, nu sunt adevarate.

"Este normal sa fii furios. Sunt aici daca simti nevoia sa te descarci"

Furia este o componenta esentiala a doliului si suferintei si nu trebuie inhibata. Un parinte aflat in situatia tragica de a-si pierde un copil va aprecia faptul ca cineva ii recunoaste in sfarsit starea si ca poate discuta liber despre ce simte.


3 lucruri pe care sa NU le spui familiei indurerate

"Dumnezeu nu iti da mai mult decat poti duce"

Este un alt mod de a spune "ceea ce nu te omoara te face mai puternic", insa pe parintii aflati in aceasta situatie nu ii consoleaza. Acestia simt ca au pierdut absolut tot ce aveau pe lume si ca nu mai au motiv pentru a trai, iar o astfel de replica este inutila.

"Esti tanar/a, mai poti face copii"

Aceasta este una dintre cele mai neplacute replici pe care le poti adresa unui parinte indurerat. Pierderea unui copil ramane un gol imens in sufletul si viata parintelui, indiferent de cati alti copii ar mai avea.

"Poate ca nu intelegi acum, dar este voia Domnului"

Invocarea divinitatii este una dintre cele mai frecvente moduri prin care se incearca consolarea familiilor indurerate. Oamenii au impresia ca a da vina pe puterea divina rezolva lucrurile, insa. in realitate, nu face decat sa-i determine pe parinti sa-si piarda increderea in Dumnezeu.


Sursa foto: //medicalmalpracticeblog.nashandassociates.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului