Cresterea copilului

#copii #suzeta #bebelus #parinti

Suzeta, daunatoare pentru bebelus?

Atunci cand bebelusul tau plange, pare a fi minunea care il calmeaza. Specialistii iti recomanda sa nu apelezi atat de repede la suzeta , pentru ca aceasta poate avea efecte negative asupra sanatatii bebelusului.

 

Suzeta sau suptul degetului?

 

Daca micutul tau plange, medicii iti recomanda ca, inainte de a apela la suzeta, sa incerci si alte modalitati de a-ti calma bebelusul. Cu toate acestea, suzeta se poate dovedi de mare ajutor atunci cand mcutul tau a dezvoltat obiceuri si mai daunatoare, precum suptul degetului.

 

In primul rand, suzeta prezinta de 10 ori mai putini microbi decat degetelele copilului. Aceasta poate fi sterilizata si indepartata atunci cand copilul a adormit. In plus, dezobisnuirea de suzeta se face mult mai usor, majoritatea copiilor renuntand la aceasta de buna voie in jurul varstei de 3-6 luni. Nu acelasi lucru se intampla cu suptul degetelului, pe care bebelusul va incerca sa il mentina mai mult timp, ranindu-si pielea degetelului.
 

 

Beneficiile suzetei

 

Suzeta poate fi folosita in avantajul copilului, atata timp cat nu se face abuz de aceasta. De asemenea, daca micutul nu vrea sa renunte la suzeta, atunci este nevoie sa intervii, astfel incat dupa varsta de 1 an, acesta sa nu o mai ceara.

Toate mamicile stiu insa ca suzeta calmeaza bebelusul inainte de somn, asigurandu-i de asemenea, un somn linistit . mai mult, specialistii mentioneaza ca suzeta pe timpul noptii reduce riscul mortii subite.
 

Suzeta impiedica sau intarzie obiceiul suptului degetelului, obicei care poate duce mai tarziu la . Suzeta ii ofera micutului un sentiment de securitate, pentru ca acesta o asociaza reflexului de supt.

 

Suzeta afecteaza vorbirea?
 

 

Din pacate insa, desi reprezinta metoda perfecta pentru a calma , aceasta poate avea si efecte negative asupra sanatatii micutului.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este faptul ca folosirea suzetei in exces poate duce mai tarziu, la probleme de vorbire. Logopezii au observat ca micutii care au fost crescuti cu suzeta aveau probleme in pronuntarea anumitor sunete.

Suzeta oferita in mod regulat nu il indeamna pe bebelus sa silabiseasca, pentru ca acesta este deja preocupat cu o alta activitate.

De asemnea, logopezii sustin ca folosirea suzetei poate determina deformari ale dentitiei, ce duc la imposibilitatea rostirii corecte a anumitor sunete. Medicii dentisti sustin eliminarea suzetei. Conform acestora, folosirea suzetei duce la dezvoltarea neuniforma a maxilarelor, cresterea anormala a incisivilor si a caninilor, dar si la un dezechilibru muscular al buzelor.

 

Foloseste suzeta cu masura!

 

Parerile specialistilor sunt impartite, insa majoritatea recomanda eliminarea acesteia la cel tarziu 10 sau 12 luni. Suzeta trebuie folosita doar atunci cand este neaparat nevoie; chiar daca micutul plange, incearca sa identifici ce anume il supara si sa gasesti o alta rezolvare, in afara de suzeta.

Nu il lasa pe micut sa isi rosteasca primele cuvinte cu suzeta in gura, daca inca nu s-a putut dezvatat de acest obicei. Dentistii iti recomanda sa nu inmoi suzeta in nimic dulce, pentru ca astfel aceasta poate favoriza aparitia cariilor.


Sursa foto : img.webmd.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului