Cresterea copilului

Televizorul dauneaza copiilor

Familia joaca un rol important in viata si educatia copilului , dar acelasi lucru se poate spune si despre televizor. Televizorul ne informeaza ne binedispune si ne invata. Dar foarte multe lucruri difuzate pe canale de televiziune nu ti-ai dori sa fie vazute sau auzite de cei mici.

De foarte multe ori emisiunile TV si reclamele sunt pline de violenta, alcool, droguri, au continut pornografic, total nepotrivite pentru copii sau adolescenti. Studiile au aratat ca privitul la televizor dezvolta un comportament agresiv , determina lipsa activitatilor fizice din programul zilnic, o activitate psihica de asemenea scazuta si creste numarul consumatorilor de droguri si alcool in randul minorilor.

Desi poate foarte putini parinti realizeaza, televizorul afecteaza viata copiilor. Cand cel mic sta in fata televizorului, parintii ar trebui sa ia in considerare urmatoarele:

Timpul Media de timp pe care copii o petrec in fata televizorului este in jur de 4 ore zilnic. Probabil ca pentru parinti este tentant sa isi lase copii in fata televizorului sau in fata computerului pentr a-i tine astfel ocupati, dar acest lucru nu este foarte sanatos. Joaca in aer liber, sportul, cititul sau iesitul cu prietenii in parc pot deveni pentru cel mic activitati la fel de importante si chiar solicitatnte decat emisiunile TV.

Nutritia
Copii care petrec mult timp in fata televizorului au tendinta de a deveni obezi. Ei nu fac astfel sport, miscare si nu fac efort fizic pentru a-si mentine o greutate normala. Ceea ce este de asemenea ingrijorator este faptul ca de cele mai multe ori iau masa in fata televizorului. Reclamele sunt un alt factor distructiv deoarece adeseori sunt difuzate spoturi la mancare nesanatoasa, dulciuri, snacks-uri, cereale si bauturi. Nu exista nicio reclama care sa dea informatii despre efectele pe care produsul promovat afecteaza sanatatea copilului. In final, copii reusesc sa isi convinga parintii sa cumpere astfel de alimente nesanatoase dar tentante pentru un copil.

Studiul
Televiziunea afecteaza modul in care copilul invata si isi pregateste temele. Emisiunile de calitate, nonviolente pot avea efect pozitiv asupra studiului. S-a constat ca anumite emisiuni pot dezvolta imaginatia si creativitatea micutului, dar chiar si asa supravegherea adultilor este foarte importanta. Pentru copii foarte mici situatia este cu totul alta.

Primii doi ani de viata sunt foarte importanti in cresterea si dezvoltarea creierului. In aceasta perioada copilul are nevoiea de a interactiona cu alti copii dar si cu adultii pentru a-si dezvolta limbajul si pentru a deveni o persoana sociabila .

Medicii pediatri sfatuiesc parintii sa nu isi lase copii mai mici de 2 ani sa priveasca la televizor, iar pentru cei putin mai mari este suficienta o ora pe zi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului