Cresterea copilului

#cresterea copiilor #cresterea copilului #greseli parinti #parinti

Tendinte noi si periculoase in cresterea copiilor

In privinta cresterii copiilor au existat intotdeauna dezbateri controversate. Fie ca acestea s-au referit la alaptatul matern versus biberon sau la a-l lauda pe copilul tau spre a-i da incredere in sine versus a-l face sa se simta mizerabil, doar pentru a-l motiva, nu se pot stabili cu precizie niste parametri bine delimitati de crestere perfecta a copilului.

Exista, insa, o serie de tendinte pe care insisi specialistii sugereaza sa le evitam, ca parinti.

Nu ii cere copilului sa faca lucruri neadecvate varstei sale

Nu il forta sa joace fotbal sau sa ia lectii de balet de la doi ani. Aceste activitati nu sunt potrivite varstei sale si nu vor face decat sa-l copleseasca si sa-i dea un sentiment de inutilitate si neputinta.

Limiteaza-te la activitati specifice varstei, care sa il dezvolte armonios. Nu vei pacali pe nimeni daca sari peste etape. Din contra, carentele copilului tau vor fi neacceptate.

Nu ii impune copilului o dieta prea stricta

Sigur, este importanta alimentatia copilului tau, iar obezitatea infantila este o problema tot mai frecventa.

Chiar daca ti-e frica sa nu sufere de obezitate si iti doresti sa aiba o alimentatie cat mai sanatoasa si naturala, nu trebuie sa faci excese in ceea ce priveste strictetea alimentara. Fa tot posibilul sa ii asiguri toti nutrientii de care are nevoie, hraneste-l cat mai variat si incearca sa acoperi toate gamele de alimente care aduc beneficii organismului.

Nu il neglija in favoarea tehnologiei

Odata cu aparitia laptopurilor, a tabletelor si a smartphone-urilor, parintii tind sa piarda foarte mult timp si sa devina foarte atasati de anumite activitati online, neglijandu-i pe cei mici.

Lasa-ti telefonul intr-o alta camera, atunci cand petreci timp cu copilul tau. Va aprecia, cu siguranta, atentia si prezenta ta activa.

Nu il proteja peste masura

Este normal sa iti doresti tot ceea ce este mai bun pentru copilul tau, sa fii ingrijorata si sa iti doresti sa fie mereu protejat si aparat. Insa insotindu-l peste tot, nu-l vei ajuta cu nimic. Da-i putin spatiu si libertate, da-i sansa sa se descurce singur.

Situatiile cu un grad de dificultate adecvat varstei copilului nu pot decat sa il ajute sa se dezvolte frumos si sa devina capabil sa-si rezolve problemele cu mai multa maturitate.

Tu ai astfel de tendinte, in postura de parinte? Cum le gestionezi?

Sursa foto: blog.cognifit.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare