Cresterea copilului

#copii #toxiinfectie alimentara #alimente #sanatate

Toxiinfectia alimentara la copii

Temperaturile ridicate pe timpul verii cresc riscul aparitiei toxiinfectiilor alimentare la copii. Acestia sunt pofticiosi si ar consuma incontinuu produse fast-food sau snacksuri, alimente bogate in toxine si grasimi care le pot afecta metabolismul. Pe langa acestea, exista si o serie de alimente comune, pe care le consumam zi de zi si care pot declansa o toxiinfectie alimentara .

 

 

Ce este toxiinfectia alimentara?

 

toxiinfectia alimentara este o infectie a tractului digestiv contractata prin consumarea alimentelor contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele pe care acestea le-au lasat in urma.

Printre simptomele principale, se numara:

 

  • Stari de greata
  • Varsaturi
  • Ameteli
  • Diaree
  • Febra
  • Frisoane
  • Dureri de burta
  • Dureri de cap
  • Dureri musculare


In cazuri severe, se inregistreaza:
 

  • Febra mai mare de 38 de grade Celsius
  • Voma de mai mult de 3 ori pe zi
  • Sange la scaun sau in voma
  • Burta umflata si tare



Acestea apar la aproximativ 10 ore de la ingerarea alimentului respectiv si pot disparea de la sine, de cele mai multe ori fiind necesara doar rehidratarea. Cu toate acestea, este necesar sa consulti medicul, pentru ca toxiinfectia alimentara poate evolua intr-un mod violent, ducand chiar si la deces.

Toxiinfectia alimentara este tratata in regim de urgenta, asa ca ar fi indicat sa te prezinti la spital chiar din momentul in care crezi ca un aliment ar putea fi contaminat cu microbi, pentru a putea primi tratamentul corespunzator.

 

Principalele alimente care pot provoca toxiinfectie alimentara

 

Verdeturile

 

Pot fi contaminate cu pesticide sau irigate cu apa murdara si plina de germeni. Este recomandat ca, inainte de consumare, sa le speli cu apa calduta, pentru a diminua cantitatea de substante chimice ce poate ajunge in sistemul digestiv.

 

Legumele si fructele

 

Odata cu incalzirea, aceste alimente devin un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriillor. Printre cele mai periculoase, se numara rosiile, cartofii, capsunile, zmeura si murele. Este recomandat ca salatele din fructe sau legume sa fie consumate in cel mult trei ore de la preparare. De asemenea, fructele si salatele nu trebuie acoperite atunci cand sunt depozitate in frigider; lipsa oxigenului ce nu mai poate patrunde prin fructe si legume favorizeaza aparitia bacteriilor.

 

Ouale

 

Medicii recomanda sa eviti produsele care contin oua crude, precum cocteilurile sau inghetata facuta in casa. Prepararea termica a acestora duce si la distrugerea bacteriilor.

 

Tonul

 

Daca tonul este tinut la temperaturi ridicate , acesta elibereaza o toxina numita scombrotoxin; aceasta toxina nu poate fi distrusa prin gatit.

 

Stridiile

 

Specialistii recomanda ca stridiile sa fie bine gatite, pentru ca exista sanse mari ca acestea sa fie contaminate cu bacterii contractate din apa filtrata cu care s-au hranit.

 

Lactatele si branzeturile

 

Lactatele si branzeturile pot fi contaminate cu bacterii precum Salmonella sau Listeria. Este recomandat sa cumperi aceste produse din spatii unde au fost depozitate in conditii optime; de asemenea, verifica termenul de garantie.


Topul acestora alimente a fost alcatuit de catre Centrul pentru Interesul Publicului din SUA.

 

Cum previi o toxiinfectie alimentara

 

  • Citeste termenul de valabilitate si fii atent la perisabilitatea alimentelor, conditiile in care au fost pastrate, aspectul, mirosul etc.

 

  • Consuma alimentele imediat dupa pregatira lor.

 

  • Pastreaza corect alimentele preparate sau gatite.

 

  • Evita contactul intre alimentele crude, neprelucrate si cele preparate su gatite.

 

  • Invata-l pe copil sa se spele in mod repetat pe maini.

 

  • Asigura-te ca nu achizitionezi mancare din locuri suspecte, cu conditii precare de igiena.

 

Sursa foto : drrobyn.files.wordpress.com
 

  •   2010-06-04
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Dana Spataru

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Socul anafilactic la caine si pisica

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii