Cresterea copilului

#nunta #taditii #obiceiuri #mireasa #mire #tortul miresei #luna de miere #marturie #voal #buchetul miresei

Traditiile de nunta II

Aproape fiecare dintre noi si-a imaginat, la un moment dat, cum arata nunta ideala. Imbinand viata moderna cu traditiile populare, tinerii de astazi aleg singuri ce obiceiuri vor sa respecte la propria nunta.

In articolul precedent v-am prezentat cateva dintre cele mai importante traditii ale nuntilor romanesti. Lista acestora continua cu obiceiuri care imbina farmecul trecutului cu voia buna.

 

CALCATUL PE PICIOR

Calcatul pe picior este un obicei pe care, de cele mai multe ori, miresele si mirii incearca sa-l puna in practica. Se spune ca primul dintre miri care reuseste sa isi calce partenerul pe picior (in timpul dansului din biserica) va conduce in casnicie si va avea intotdeauna ultimul cuvant.

MARTURIILE

Marturiile sunt cadouri oferite de catre miri invitatilor. Acestea reprezinta, de fapt, saculeti cu bomboane de diferite forme sau marimi. De regula, marturiile contin cinci bomboane invelite in martipan sau zahar caramelizat si reprezinta sanatatea, fericirea, fertilitatea, viata lunga si belsugul.

Marturiile pot fi daruite fie in biserica, fie la local, asezate la masa, pentru fiecare invitat in parte. Dupa preferinte, aceste mici daruri pot fi insotite de cartonase cu numele invitatilor, poza mirilor, etc.

ARUNCAREA CU OREZ

Orezul simbolizeaza belsugul si fertilitatea. Aruncarea orezului transmite dorinta nuntasilor ca mirii sa aiba o viata roditoare si implinita. Se arunca cu orez atat la casatoria religioasa, cat si la cununia civila.

VALSUL MIRESEI

Este unul dintre cele mai asteptate momente ale nuntii. Obiceiul dateaza din vremea balurilor regale, unde gazdele erau cele care deschideau seara cu un dans. Mirii au onoarea primului dans, care poate fi un vals, sau orice alta melodie pe care acestia o considera reprezentativa.

De-a lungul timpului, tinerii casatoriti au transformat valsul miresei intr-un adevarat moment al serii, luand lectii speciale de dans sau organizand coregrafii cat mai ingenioase, romantice, incitante sau haioase.

Dupa ce au terminat dansul, mirii isi invita, pe rand, nasii, socrii, si apoi nuntasii.

FURATUL MIRESEI

Originile acestui obicei sunt din pacate usor neclare, dar este, probabil, cel mai cunoscut obicei romanesc de nunta. Cavalerii de onoare sau prietenii mirelui profita de neatentia acestuia sau a nasului si o "fura" pe mireasa, ducand-o intr-un loc numai de ei stiut. Urmeaza apoi platirea unei rascumparari , care poate fi ceruta fie de la nas, daca mireasa a fost furata pana in ora 12.00, fie de la mire, daca acestia au rapit-o dupa ora 12 noaptea. Rascumparera consta in bautura, bani sau indeplinirea unor sarcini haioase, spre deliciul si amuzamentul nuntasilor.

TORTUL DE NUNTA

Ca si valsul miresei, tortul de nunta reprezinta unul dintre primele lucruri pe care mirii le impart intre ei, in postura de tineri casatoriti.

 

ARUNCAREA BUCHETULUI

Acest obicei este originar din Anglia. Florile simbolizeaza feritilitatea, puritatea, viata si dragostea fara sfarsit. Ca si in cazul aruncarii turtei miresei, se crede ca buchetul va purta noroc celei care il prinde. Se spune ca femeia nemaritata care va reusi sa prinda buchetul, va fi urmatoarea care se va casatori.

ARUNCAREA JARTIEREI

Daca mireasa arunca buchetul domnisoarelor, mirele va arunca jartiera miresei tinerilor necastoriti. Acest obicei face deliciul invitatilor, pentru ca mirele trebuie sa scoata jartiera de pe piciorul miresei cu mainile sau, uneori, cu dintii. Se spune ca acela care prinde jartiera va fi urmatorul care se va insura.

SCOATEREA VOALULUI

Cand se aproprie sfarsitul nuntii, nasa scoate voalul de pe capul miresei si il inlocuieste cu un batic rosu. Acest obicei simbolizeaza transformarea miresei din fata in femeie. Este randul miresei sa prinda voalul in parul unei domnisoare nemaritate, eventual celei care  prins buchetul.

TRECEREA PRAGULUI

Obiceiul trecerii pragului miresei de catre mire are mai multe explicatii. Una ar fi credinta conform careia sub prag se aflau spirite rele, iar mirele trebuie sa o protejeze pe mireasa si sa o treaca pragul casei. O alta explicatie dateaza din timpurile romane. Se credea ca, daca mireasa se impiedica de prag, va aduce ghinion casniciei.

CIORBA DE POTROACE

Ciorba de potroace reprezenta un remediu de a-i drege pe invitati de mahmureala petrecerii de nunta si o ocazie de a se mai schimba impresii si a ura inca o data noroc si belsug proaspat casatoritilor. Ciorba se serveste la mire acasa si sunt invitati nasii, rudele si prietenii extrem de apropiati.

CEVA VECHI, CEVA NOU, CEVA DE IMPRUMUTAT, CEVA ALBASTRU

Avandu-si originile in Anglia, acest obicei a fost preluat si de romani pentru simbolistica deosebita pe care o are. Astfel, un obiect vechi (o bijuterie, un evantai, un ac de prins parul) reprezenta continuitatea familiei, ceva nou ( rochia de mireasa, accesoriile) sugereaza viitorul fericit pe care il au mirii in fata lor, ceva imprumutat ( un pieptene , o batista, un ruj) de la o persoana norocoasa si ceva albastru (de cele mai multe ori jartiera) semnifica fertilitatea in cuplu.

LUNA DE MIERE

Preluata din vremea cavalerilor si a casatoriilor aranjate, luna de miere reprezenta perioada petrecuta de mire impreuna cu mireasa sa, timp in care fata era tinuta departe de casa si hranita cu o bautura pe baza de miere, menita sa o ameteasca si sa o impiedice, astfel, sa fuga.

In ziua de astazi, fiecare cuplu poate alege singur ce traditii sa respecte, in functie de cat de apropiati se simt de obiceiurile respective. Dar de multe ori, acestea dau un plus de culoare nuntii, amuzand invitatii si respectand "zestrea de obiceiuri" mostenita.

 

 

Ai nevoie de un fotograf? Gaseste fotograf nunta pe www.cautafotograf.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului