Cresterea copilului

#febra # boli copii #febra copil #tratare febra

Tratarea febrei la copii. Remedii naturiste

Febra este simptomul mai multor afectiuni infectioase la copii, cele mai frecvente dintre ele fiind raceala si gripa. Nu trebuie sa mergi de fiecare data la medic pentru a trata febra micutului, insa daca depaseste 39-40 de grade Celsius sau se mentine zile la rand la un nivel de 38-39 grade, fara a da semne ca scade, este indicat sa faci rapid o vizita pediatrului. In rest, poti apela la o multime de remedii naturiste pentru a proteja copilul de efectele adverse ale medicamentelor si pentru a scapa de febra care-l moleseste!


Comprese cu apa rece


Compresele cu apa rece puse pe frunte sau la ceafa sunt cele mai simple, inofensive si utilizate remedii naturiste pentru scaderea febrei la copii.

Acestea functioneaza foarte bine atunci cand febra nu este foarte mare. Se iau doua prosopele mici, se uda cu apa rece, se storc bine si se pun pe fruntea prichindelului si la ceafa. Se tin cateva minute si apoi se uda iar.


Sosete cu apa si otet


Un alt leac babesc pentru scaderea febrei la micuti este incaltarea cu sosete umezite cu apa la temperatura camerei si stropite cu otet.


Vorbele din popor spun ca otetul ajuta corpul sa se raceasca si sa reduca febra la cei mici. De obicei, acest remediu este asociat cu compresele reci, pentru un efect mai rapid.


Baita calduta


Medicii recomanda si baita cu apa calduta pentru scaderea febrei micutilor.

Umple pe jumatate cada cu apa calduta si tine copilul in ea cam un sfert de ora. In acest timp, ia un buretel sau o bucata de panza, umezeste-o in apa si spala-l incet pe tot corpul. Specialistii spun ca apa calduta ajuta la racirea treptata a organismului supraincins al copilului.


Consum de lichide


Un alt remediu naturist util in tratarea febrei este consumul de cat mai multe lichide. Acestea nu doar ca ajuta la functionarea corecta a organismului in acele momente, dar combate si efectele secundare ale temperaturii crescute, asa cum este deshidratarea. Organismul pierde foarte multe fluide din cauza febrei, care trebuie inlocuite rapid, si chiar suplimentate.

Incurajeaza micutul sa bea foarte multe lichide. Chiar daca ceaiurile si supele sunt recomandate in aceasta stare, apa ramane principalul lichid pe care trebuie sa-l bea prichindelul bolnavior.


Ceai


Ceaiurile ajuta la reducerea dezechilibrului electrolitic al organismului si riscului de deshidratare, dar pot avea efect si in tratarea febrei.

Ceaiurile de menta, flori de soc, ghimbir sau coada soricelului sunt cunoscute ca ajutoare de nadejde in scaderea temperaturii corporale. Chiar daca unele dintre ele nu au un gust tocmai placut, pot fi indulcite cu miere si usor acrite cu lamaie, pentru a fi pe placul copilului.


Cearsafuri umede


Un alt truc naturist de reducere a febrei la copii consta in infasurarea copilului in cearsafuri udate cu apa la temperatura camerei.

Sfatul medicilor este ca febra micutilor sa fie redusa treptat. Cearsafurile umede, la fel ca si compresele sau sosetelele ude, contribuie la ameliorarea treptata a simptomului.

Evita sa folosesti frectiile cu alcool, in special la bebelusi, din cauza riscului de coma alcoolica, si medicamentele fara consultarea prealabila a medicului, deoarece risti sa pui in pericol sanatatea micutului.

Orice valoare a temeperaturii corporale care depaseste 37 de grade Celsius este febra. Nu este considerata periculoasa la copii decat in cazul in care atinge valoarea de 39.5-40 de grade Celsius sau o depaseste si necesita ingrijiri medicale rapide.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului