Cresterea copilului

# gestionare finante #educatie copii #copil

Trei moduri in care poti sa-l inveti pe copilul tau cum sa-si gestioneze finantele

Gestionarea propriilor bani reprezinta o lectie extrem de importanta pe care orice parinte ar fi indicat sa o predea copilului sau. in cazul in care nu stiai, copiii sunt capabili sa inteleaga valoarea banilor inca de la trei ani. Prin urmare, daca si tu ai un copil mai mare de aceasta varsta, dar nu te-ai preocupat sa-l educi financiar, ar fi indicat sa incepi o faci in perioada urmatoare. Iata cateva lectii despre bani pe care ar fi bine sa le "predai" copilului, astfel incat sa-si poata administra corect viitorii bani.

Fii un model pentru copil

Cele mai importante modele pentru copii sunt parintii lor. De aceea, copiii au tendinta sa copieze, cel putin in primii ani de viata, multe dintre comportamentele pe care le observa la parintii lor. tine minte acest lucru si, daca iti doresti un copil care, pe viitor, sa-si gestioneze corect banii, arata-i tu cum se procedeaza. Tot ce trebuie sa faci este sa-i dovedesti ca nu cheltui banii pe prostii si ca incerci sa profiti la maximum de reducerile importante pe care le intalnesti la tot pasul, atat in offline, cat si in online. Totodata, alege ca de fiecare cand faci o actiune care implica niste bani, sa-i explici baiatul tau sau fetei tale de ce ai luat o anume decizie.

Lasa-ti copilul sa te ajute la cumparaturi

Una dintre cele mai bune solutii la care poti apela ca sa-ti inveti copilul cum sa-si administreze banii ar fi sa-l lasi sa te ajute la cumparaturile periodice. De exemplu, indiferent ca mergeti intr-un outlet pentru copii si adulti sau la un supermarket, ai putea sa intocmesti o lista de cumparaturi si sa-l numesti pe copilul tau "responsabil cu achizitiile". Explica-i insa ce criterii ai luat in calcul cand ai realizat respectiva lista si ce asteptari ai de la el, "responsabilul cu achizitiile". Copilul tau va incerca, mai mult ca sigur, sa te faca mandru de el. Chiar daca face si greseli, nu-l certa, ci discutati cat mai mult.

Invata-l pe copil sa economiseasca

Economisirea este esentiala pentru securitatea financiara a fiecaruia dintre noi, asa ca incurajeaza-l pe copilul tau sa pune bani deoparte. O metoda prin care sa-l incurajezi sa stranga bani "pentru zile negre" ar fi sa deschizi un cont de economii pe numele copilului tau. Iar tu vei alimenta contul doar cu banii pe care reuseste sa-i economiseasca saptamanal copilul tau. Fii cat mai transparent cu copilul tau si prezinta-i, la sfarsitul fiecarei luni, balanta contului sau de economii.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului