Cresterea copilului

#copii #jucarii #biblioteca #instructiuni #haine #tabel #laude #treburi casnice

Trucuri pentru a-ti determina copilul sa te ajute la treburile casnice

Copiii trebuie sa invete de mici ce inseamna sa ai responsabilitati si cum sa le indeplinesti. Este important ca micutul sa simta ca face parte din familie, motiv pentru care trebuie sa il lasi sa te ajute la treburile casnice. Iata cateva trucuri care te-ar putea ajuta sa stabilesti o legatura mai puternica cu copilul tau si toate treburile casnice sa devina o activitate placuta, petrecuta in compania lui.

Nu insista ca totul sa fie perfect

Nu ii cere copilului tau sa faca imposibilul. Uneori, nu va face toate treburile pe care i le aloci asa cum ti-ar placea tie, dar nu il certa din acest motiv. S-ar putea sa se simta dezamagit si sa renunte sa te mai ajute in viitor. Cu timpul va invata sa faca treburile casnice mai bine. Este nevoie doar de practica!

Lauda-l in timp ce face treaba

Copiii au nevoie sa simta ca sunt apreciati si ca ceea ce fac este bine. De aceea, este important sa ii lauzi munca pentru ca el sa se simta motivat si sa-si continue activitatile.

Nu fi sacaitoare

Nu tipa si nu iti obosi copilul cu observatii inutile. Arata-i la inceput ce are de facut si apoi lasa-l sa faca asa cum crede el de cuviinta. Daca tipi sau ii vorbesti pe un ton superior, copilul va refuza sa te mai ajute, simtind ca ceea ce face nu este bine si ca nu este apreciat.

Fa un tabel pentru treburile casnice

Fiecare membru al familiei trebuie sa se implice in rezolvarea sarcinilor casnice, de aceea este indicat sa faci un tabel cu ce are fiecare de facut si in cat timp isi termina treaba. Va fi un fel de concurs in care, la final, cel mai bun castiga si, eventual, primeste si o recompensa!

Fii clara in ceea ce priveste instructiunile

Copilul trebuie sa stie exact ce are de facut, asa ca nu ii da sarcini generale. Daca ii spui copilului sa faca ordine in camera, el ar putea alege doar sa isi ordoneze jucariile. Asa ca fii explicita si spune-i exact ce are de facut. De exemplu, sa isi aranjeze hainele in dulap, sa stranga jucariile, sa aranjeze cartile in biblioteca sau oricare alta sarcina necesara. Este important sa fii precisa.

Sursa foto: susoutter.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului