Cresterea copilului

#tulburari de vedere #copii #miopie #astigmatism #strabism #ambliopie #ochelari de vedere

Tulburarile de vedere la copii

Bebelusii nu vad in primele zile de viata decat niste umbre vagi, insa vederea lor se dezvolta si imbunatateste pana la varsta de 8 – 10 ani.  Totusi, atunci cand exista anumite probleme de vedere, din pacate ele sunt descoperite prea tarziu, iar sansele ca ele sa fie corectate devin tot mai mici.


Un studiu realizat de curand a demonstrat faptul ca problemele de vedere sunt mai frecvente in cazul copiilor nascuti prematur. In acelasi timp, copiii ai caror parinti au probleme de vedere, sunt mai predispusi afectiunilor oftalmologice, comparativ cu restul copiilor.


Din acest motiv, este foarte important ca parintii sa isi observe copilul indeaproape si sa caute daca copilul:

 

  • Are des dureri de cap
  • Are ameteli
  • Are ochii rosii
  • Lacrimeaza
  • Clipeste foarte des
  • Se aproapie de caiet cand trebuie sa scrie sau citeasca
  • Este deranjat de lumina.


Daca micutul tau se plange des de unul sau mai multe dintre aceste simptome, trebuie sa il duci la un medic oftalmolog. Totusi, este recomandat sa il duci la un control oftalmologic cel putin o data pe an pentru a vedea chiar si daca exista afectiuni care sunt la inceput de dezvoltare. Primul control oftalmologic trebuie facut la varsta de 3 ani.


Cu cat mergi mai des si mai repede cu copilul la doctor, cu atat eventualele probleme vor putea fi rezolvate mai repede si definitiv.


Printre cele mai frecvente afectiuni oculare la copii se afla strabismul, miopia, astigmastismul si hipermetropiile (ambliopia).


Ambliopia


Ambliopia este o deficienta de vedere cauzata de o dificultate de functionare a ochiului. In general, copilul care sufera de ambliopie are un ochi care este mai afectat decat celalalt. Explicatia este aceea ca creierul se foloseste mai multe de un ochi, neglijandu-l pe celalalt, iar partea grava este ca daca nu se intervine la timp, afectiunea se poate agrava.


Totusi, daca este decoperita in timp util, afectiunea poate fi corectata cu ajutorul unor lentile speciale care acopera ochiul cu o activitate prea puternica, stimulandu-l astfel pe celalalt sa lucreze mai mult. Dupa o perioada de timp, creierul va incepe sa corecteze imaginea si sa foloseasca ambii ochi in aceeasi masura.


Strabismul sau privirea incrucisata


Strabismul, chiar si intr-o forma incipienta este usor de observat deoarece globii oculari nu pot privi in aceeasi directie si nici nu se misca in mod coordonat. De asemenea, inchiderea unui ochi la lumina stralucitoare, inclinarea sau intoarcerea capului pentru a privi un obiect sunt alte doua semne ale strabismului.


Un copil care sufera de strabism se mai plange si de vedere dubla,  incetosata, durere de cap sau oboseala ochilor.
In cazul strabismului, tratamentul trebuie inceput cat mai repede posibil. Cu cat este depistat si tratat mai din timp, cu atat sansele ca afectiunea sa fie corectata sunt mai mari.


De obicei tratamentul poate consta in purtarea ochelarilor, in acoperirea ochiului lenes, in exercitii oculare sau intervente chirurgicala.


Astigmatismul


Astigmatismul este o afectiune des intalnita in randul copiilor si este o tulburae care apare atunci cand corneea are niste curburi anormale care ajung sa ii modifice forma, din rotunda, in alungita.


Din pacate, astigmatismul se intalneste la 3 din 10 copii cu varsta intre 5 si 17 ani, iar afectiunea poate fi ereditara sau provocata de traumatisme sau infectii oculare .


Copilul care sufera de astigmatism poate acuza dureri de cap, oboseala la nivelul ochilor, lacrimare,  vedere incetosata si acuitate vizuala scazuta la distanta.


Astigmatismul se trateaza prin ochelari cu lentile cilindrice, lentile de contact (doar la copiii peste 12 ani) sau interventie chirurgicala.


Miopia


Copiii nascuti prematur au sanse mai mari de a suferi de miopie, arata rezultatele unor studii recente. In plus, medicii spun ca miopia este o afectiune mostenita, asa ca daca unul dintre parinti o are, este foarte posibil ca si copilul sa intampine aceasta problema.


Miopia se manifesta prin dificultate vizuala pe distante mari (tabla de la scoala, televizor etc), dureri de cap si privirea obiectelor cu ochii usor intredeschisi.


In ciuda faptului ca niciun tratament nu poate vindeca miopia, vederea normala (sau aproape normala) poate fi redata prin intermediu lentilelor corectoare (ochelari sau lentile de contact) sau prin interventie chirurgicala.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului