Cresterea copilului

#ingrijire copil #crestere copil #prescolari

Varsta prescolara, o perioada dificila pentru parinti. Sfaturi pentru cresterea si ingrijirea copilului

Varsta prescolara (3-6 ani) scoate cei mai multi peri albi parintilor. Cel mic inca nu vorbeste bine, nu te asculta si pare sa faca doar ce vrea el, dar e musai sa pui bazele disciplinei si educatiei lui, ceea ce te pune la grele incercari, intrucat, de multe ori, nu stii ce metode sa mai gasesti pentru a te intelege cu copilul. Exista cateva trucuri si sfaturi de care sa tii cont pentru a iesi victorios dintr-una dintre cele mai dificile etape ale copilariei: prescolaritatea!


Stabileste reguli si pedepse in disciplinarea lui

Daca vrei sa reduci din crizele de isterie si momentele jenante pe care le traiesti cu copilul in public sau acasa, este important sa concepi un sistem clar si concis de reguli-pedepse, pe care sa il implementezi in disciplina lui, inca de cand este de bebelus. Daca il aplici in educatia lui de mic, la varsta prescolara va sti si va fi constient ca exista reguli pe care nu le poate incalca si ca, daca nu le respecta, exista consecinte sub forma de pedepse. Important este sa anunti regulile copilului si sa-i reaminstesti de ele inainte de a-l pedepsi pentru vreo incalcare a lor.


Asculta-l cu atentie

Una dintre porincipalele surse de probleme de comportament la copilul prescolar este lipsa de atentie si de interes a parintilor. Daca vrei ca cel mic sa te asculte, este indicat ca si tu, la randul tau, sa il asculti cu atentie si interes, orice ar avea sa iti zica.


Invata-l prin puterea exemplului

Poarta-te si vorbeste cu si in preajma copilului asa cum ti-ai dori sa o faca si el, pe viitor. La varsta prescolara, cel mic este intr-o etapa de dezvoltare cognitiva in care absoarbe tot ce aude in jur, in vocabular, si tot ce vede in jur, in comportament. Asigura-te ca esti un model pozitiv de urmat.


Creste-l cu multa dragoste si fii pozitiv

Dragostea si afectiunea sunt doua dintre cele mai la indemana si de succes instrumente de educatie si disciplina ale copilului. Spune-i in fiecare zi ca il iubesti si nu conditiona niciodata sentimentele tale pentru el de comportamentul lui.

In plus, incearca sa-ti scoti cuvantul "NU" din vocabular si sa fii mereu pozitiva in modul in care i te adresezi. Gaseste alternative la "nu face asta", "nu arunca", "nu tipa", concentrandu-te pe aspecte pozitive. Ii poti spune, mai bine, "poti arunca cu jucaria in mine, dar ma va durea foarte tare si voi suferi. In schimb, mai bine imi spui de ce esti suparat".

Sursa foto: parentingclan.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului