Nu doar femeile sunt cele care trebuie sa aiba grija de sanatatea lor in momentul in care decid ca vor sa fie mame. Barbatii care consuma fructe, legume si alimente bogate in acid folic au sanse mai mici de a produce spermatozoizi anormali.

Aneuploidia , anormalitatea cromozomica, este responsabila de un sfert din cazurile de avort spontan dar si de eventuale probleme fizice si psihice ale copilului. O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din California au gasit o legatura semnificativa intre consumul de vitamina B si reducerea aneuploidiei.

Astfel, barbatilor de peste 19 ani le este recomandat sa consume cereale, multe fructe si legume. Cantitatea zilnica de folati recomandata este de 400 de mg, asa ca o portie de spanac crud, de exemplu, contine 100 de mg de folati.

Daca se confirma beneficiul consumului de vitamina B, expertii ar putea recomanda barbatilor care decid sa aiba un copil sa consume mai multe alimente ce contin aceasta vitamina cu trei luni inainte de concepere , pentru a reduce riscul de avort spontan si de anomalii cromozomiale.

De aceea, rezultatele acestui studiu arata ca ar trebui sa acordam o mai mare atentie alimentatiei paterne si consecintelor asupra dezvoltarii fatului. Pana in prezent s-au demonstrat efectele benefice ale unei diete bogate in antioxidanti ( vitamina E , vitamina C si betacaroten) asupra mobilitatii spermatozoizilor. Estimarile actuale arata ca intre 1 si 4 la suta din spermatozoizii unui barbat sanatos prezinta un anumit tip de aneuploidie.

  •   2008-04-09
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragomir

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cum ne protejam animalul de canicula

Expertul Acasa.ro, Elena Carstea, sociolog

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii