Cresterea copilului

#doctor #copil #pediatru #frica #teama #pediatrie

Alunga-i copilului tau teama de doctor in 7 pasi

Fie ca este vorba  de un simplu consult sau de o vizita la medicul stomatolog, copiii sunt tematori atunci cand aud de doctori. Pentru ca aceasta frica a copilului poate duce la momente neplacute pentru toata lumea, cel mai bine este sa inveti cum sa ii alungi acest sentiment.

Iata cativa pasi prin care poti face acest lucru:

Pasul 1. Asculta ce are de spus copilul tau

Atunci cand micutul rau refuza sa mearga la medic, asculta ce are de spus. Intreaba-l de ce ii este atat de teama si ofera-i raspunsuri, cu calm si cu zambetul pe buze, la toate nelamuririle pe care le are. Explica-i ca nu i se poate intampla nimic rau, ca rolul medicului este acela de a-i mentine sanatatea buna si ca doar in acest fel se poate juca alaturi de prieteni si poate merge la gradinita/scoala etc. Mai spune-i, de asemenea, ca persoanele bolnave sunt obligate sa stea in pat, nu au voie sa se joace, sa manance tot ce le place si ca de aceea este nevoie de ajutorul doctorilor.

Pasul 2. Gaseste un cabinet special pentru copii

In cabinetele speciale pentru copii, micutul tau interactioneaza cu alti copii si se afla intr-un mediu placut (de obicei sunt special amenajate cu jucarii, picturi pe pereti etc). In acest fel, copilul nu va mai privi vizita la medic ca pe un lucru ingrozitor, ci ca pe o activitate petrecuta alaturi de prieteni noi.

Pasul 3. Alege un doctor care relationeaza bine cu copiii

Gaseste un doctor maleabil, haios , care sa aiba rabdare, sa ii povesteasca despre instrumentele pe care le foloseste. In acest fel, micutul va veni cu placere la cabinetul medical si va asocia aceste vizite cu un doctor dragut si atent, care ii spune glume.

Daca medicul actual este extrem de ocupat si nu are rabdarea necesara de a discuta la nivelul unui copil, nu iti fie teama sa alegi un altul.

Pasul 4. Pregateste-l din timp

Explica-i dinainte cam ce se va intampla in timpul vizitei la medic. De exemplu, daca il duci la un control oftalmologic , spune-i ca medicul ii va arata niste semne, desene, litere, mai mari sau mai mici, pe care el va trebui sa le recunoasca. In acest fel, copilul tau va privi aceasta vizita la cabinet ca pe o joaca.

Pasul 5. Luati cu voi jucaria preferata

Atunci cand plecati spre cabinetul medical, pune in geanta jucaria lui preferata. In acest fel, copilul se va juca pe toata perioada asteptarii si va fi foarte relaxat. De asemenea, daca mucutul tau va avea o activitate pe durata asteptatii, nu va avea timp sa isi faca griji sau se gandeasca la ce ii va face doctorul in cabinet.

Pasul 6. Nu il ameninta cu vizita la medic

Unii parinti au tendinta de a-si  “ameninta” copiii, atunci cand fac vreo nazbatie, cu vizita la medic. Dupa o astfel de imagine, copilul tau va dezvolta in mod sigur o teama fata de medici, sentiment de care va scapa cu greu.

Pasul 7. Nu il lasa singur cu medicul sau asistenta

Nu iti lasa copilul singur cu doctorul sau cu asistenta. Stai langa el tot timpul, tine-l de mana daca este posibil si asigura-l ca nu vei pleca de acolo. Daca faci greseala sa il lasi cu “bau-bau”, in mod sigur a doua oara va veni cu inima stransa, plina de frica. Chiar si pe drum, repete-i de cel putin 3 ori ca vei fi tot timpul langa el.

Citeste si:

Cum sa il scapi pe copilul tau de frica de medic.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului