Cresterea copilului

# comunicare parinte copil #crestere copil #copil #comunicare

10 lucruri pe care sa nu i le spui niciodata copilului

Cuvintele pot rani, iar cele venite din partea parintilor si adresate copiilor lor pot lasa sechele pentru toata viata. Suportul, aprobarea si incurajarea primite din partea parintilor sunt foarte importante pentru evolutia armonioasa a copilului.

Din pacate, parintii nu sunt pe deplin constienti de efectele pe care cuvintele le pot avea asupra copiilor lor si, deseori, fac greseli in acest sens. Vom incerca sa venim in sprijinul lor trecand in revista cateva lucruri pe care nu e reacomandat sa le spui unui copil.

“Grabeste-te!”

Copilul se misca lent dimineata si pare ca nu o sa reuseasca niciodata sa fie gata la timp pentru a porni spre gradinita si apoi serviciu? Puteti sa fiti siguri ca daca il veti sacai cu imperativul “grabeste-te!” si veti tipa la el, nu il veti motiva sa se miste mai repede, ci doar veti contribui la sporirea senitmentului de vinovatie. Puteti insa sa gasiti metode pentru a accelera lucrurile cum ar fi initierea unui joc de genul - hai sa vedem cine iese primul pe usa!

“Lasa-ma in pace”

Toti parintii trec prin momente in care simt nevoia sa se detaseze de toate responsabilitatile si implicatiile cu care vine rolul de parinte, dar nu ar trebui sa le spuna copiilor lor “lasa-ma in pace”. Copiii se vor simti indepartati si alungati, unii chiar abandonati. Puteti gasi formulari mult mai adecvate care sa nu creeze sentimente neplacute copilului cum ar fi: acum am ceva de terminat, lasa-ma te rog cateva minute si apoi ne jucam impreuna.

Desigur, dupa ce terminati ce ati inceput, nu uitati promisiunea facuta copilului.

“De ce nu semeni si tu cu alti copiii?”

Desi nu este firesc sa va comparati copilul cu alti copii(fiecare copil este unic), daca o faceti, macar aveti grija sa nu ii aratati copilului acest lucru. Astfel promovati concurenta neconstructiva si ii transmiteti copilului faptul ca il dezaporbati si poate chiar ca va este rusine cu el. Toate acestea pot crea rani emotionale grave care il pot marca pentru toata viata pe copilul dumneavoastra.

“Practica te va face perfect”

Nu exista nimic perfect si este omeneste sa gresim. Nu incercati sa impuneti copilului dumneavoastra standarde care il vor demotiva si stresa. Laudati-i insa performantele, fiti langa el la orice eveniment - reusita sau esec - si ajutati-l sa inteleaga ca e firesc uneori sa piarda si ca cel mai important este sa mearga mai departe.

“Lasa-ma sa te ajut!”

Este firesc sa va doriti sa ii dati copilului o mana de ajutor, dar asa nu faceti decat sa ii blocati sansa de a invata sa se descurce singur. Permiteti-i sa finalizeze singur ceea ce a inceput, chiar daca o face mai incet si nu la fel de bine ca dumneavoastra. Doar asa va putea invata si se va descurca din ce in ce mai bine.

“Sunt la dieta”

Cand suteti preocupati de propria greutate, pastrati acest lucru doar pentru dumneavoastra. Nu implicati copilul in aceasta poveste, caci ii poate induce o imagine nesanatoasa despre propriul corp si capacitatea de a avea control asupra propriei vieti.

“Nu mai plange!”

Aveti respect fata de sentimentele copilului si permiteti-i sa se exteriorizeze asa cum simte el. Nu ii induceti ideea complet gresita ca plansul nu e sanatos! Plasul este o forma de refulare si de eliminare a tensiunii negative, deci poate fi foarte benefic, atat pentru fetite cat si pentru baietei.

“Eu puteam sa fac asta la varsta ta”

Este tot o forma de comparatie, de data aceasta nu cu alti copiii, ci, mai grav, chiar cu dumneavoastra, persoana pe care cel mic o idolatrizeaza si o are drept model. Ii va genera o stare coplesitoare de neputinta si isi va pierde increderea in sine.

“Pentru ca asa spun eu!”

Copiii chiar au nevoie sa inteleaga de ce trebuie sa faca unele lucruri, asa ca dati-le explicatii inteligente si renuntati la sintagma dictatoriala “pentru ca asa spun eu!”

De aici el nu poate invata decat sa fie obedient si nu sa isi foloseasca creativitatea si capacitatea de intelegere. In plus, raspunzandu-i cu rabdare la intrebari, copiulul va invata o multime de lucruri noi.

“Fac orice pentru tine”

Daca vreti sa fiti respectat de copil, invatati sa va respectati si sa aveti o viata personala echilibrata, demna de a fi luata de exemplu de copilul dumenavoastra. Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru el este sa ii aratati ca viata poate fi frumoasa si sa va bucurati de ea, impreuna cu el, desigur! Nu este nevoie sa va dati peste cap pentru a-i face toate mofturile, sperand ca la batranete o sa va aduca o cana cu apa. Daca o va face sau nu, este doar alegerea lui si nu il puteti conditiona in nici un fel de pe acum.

Evitati deci acest santaj emotional, caci este doar o parsivitate foarte subtila, si nu ii mai spuneti copilului “fac orice pentru tine” - stim cu totii ca veti face tot ce va sta in putinta si asta pentru ca ii sunteti parinte si il iubiti, asa ca nu e nevoie sa puneti pancarde.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare