Cresterea copilului

#bebelus #copil #mancare #alimentatie #lapte #alaptat #obezitate

10 reguli pentru hrana sanatoasa a bebelusului

Din prima zi de viata pana in jurul varstei de 3 ani, bebelusul cunoaste o crestere spectaculoasa. In aceasta perioada, se trece de la alimentatia bazata numai pe lapte, la mesele cu fructe, legume si carne. Dulce, sarat, acrisor sau amar, cele patru senzatii de baza ale gustului, devin cunoscute micutului tau care incepe cu trecerea timpului sa-si exprime preferintele alimentare.

Iata 10 reguli importante in ceea ce priveste hrana bebelusului:

1. Incearca sa iti alaptezi bebelusul cat mai mult!

Laptele matern este cea mai sanatoasa hrana pentru un bebelus. Acesta contine absolut toti nutrientii de care are nevoie un nou-nascut ca sa creasca. De asemenea, interactiunea dintre mama si copil care are loc in timpul alaptarii este importanta pentru dezvoltarea psihica a micutului. Totusi, nu trebuie sa intri intr-o depresie daca nu iti poti hrani copilul natural. Laptele praf detine valori nutritionale similare celui matern.

2. Incepe diversificarea mancarii de la 4 luni.

Intre 4 si 6 luni, se poate incepe diversificarea alimentatiei. Este recomandat sa se introduca putin piure de legume in biberoane , in cantitati mici si progresiv. Privilegiaza legumele si fructele clasice: cartofi, morcovi, pere si mere si asteapta sa depaseasca varsta de 8 luni pentru a ii da fructe exotice . Atentie insa, nu trebuie sa diminuezi cantitatea de lapte, inainte de a implini 1 an (minimum 500 ml pe zi).

3. Nu forta copilul sa manance cu lingurita.

Nimic nu te impiedica sa continui sa iti hranesti copilul cu biberonul. Incetul cu incetul propune-i in paralel si lingurita. Fiecare copil se obisnuieste in momentul in care acesta se simte pregatit pentru aceasta schimbare. Asculta-i propriul ritm si fii rabdator/oare!

4. Introdu supa in alimentatie.

Exista parinti care evita sa le introduca supa in alimentatia copiilor deoarece cred ca in timp aceasta ii ingrasa. Insa, in realitatea supele sau ciorbele au alte proprietati: permit copiilor sa consume legume mult mai usor si sunt un aport hidric suplimentar. Astfel, copilul asimileaza vitamine, minerale si fibre esentiale pentru digestie.

5. Da-i copilului apa chiar daca nu cere.

Un copil transpira aproape de trei ori mai mult decat un adult, deoarece se agita si se misca permanent. Astfel, ca sa compenseze aceasta pierdere, micutul tau trebuie sa bea cat mai multe lichide.

Intre 1 si 6 ani, nevoile zilnice in apa variaza de la 65 la 90ml/kg, fie un litru de apa pentru un copil de 15 kilograme. Aporturile hidrice pot fi procurate de asemenea din sucurile de fructe, lapte, supa etc. Nu-i da micutului tau niciodata apa cu gheata sau foarte rece pentru ca risti sa-i provoci tulburari intestinale.

6. Nu priva copilul de alimente daca tu suferi de obezitate.

Obezitatea nu este neaparat genetica. Daca tu sau celalalt parinte aveti probleme cu greutatea, nu trebuie ca micutul tau sa urmeze un regim alimentar. Este important ca obiceiurile voastre alimentare, ca si parinti, sa fie readaptate nevoilor zilnice si bineinteles copilului. Orele de somn, miscarea fizica, respectarea meselor contribuie la prevenirea riscurilor de supraponderabilitate.

7. Untul este bun pentru copii.

Untul nu trebuie scos din alimentatia celor mici, care au depasit doi ani. Dimpotriva, bogat in vitamina A, untul este esential in cresterea sanatoasa a oaselor si mai ales pentru sanatatea ochilor. Pentru a-i face pe copii sa manance mai usor legumele, in special pe cele verzi, poti adauga deasupra acestora putin unt pentru ca le ofera un gust delicios. Bineinteles cu conditia sa nu abuzezi de el!

8. Introdu oul in alimentatie.

Chiar si dupa varsta de 4 luni, poti incepe sa ii dai micutului tau sa guste putin galbenus de ou (jumatate din galbenus). Este bine sa ii observi cu atentie reactiile, pentru ca exista riscul sa apara diverse alergii. Insa, introducerea timpurie si in cantitati mici poate avea chiar un efect protector impotriva alimentelor posibil alergene (ou, peste etc).

9. Copilul nu trebuie sa manance carne in fiecare zi.

Carnea detine un aport considerabil de proteine, ceea ce poate reprezenta un factor major in instalarea obezitatii. Daca ii dai copilului foarte des sa manance carne, acesta va avea o digestie inceata si implicit va metaboliza mai greu substantele.

De aceea, este recomandat sa incluzi carnea in mesele sale doar de doua-trei ori pe saptamana, fara sa depasesti 50-60 gr pe zi. De asemenea, este important sa alegi doar carnea saraca in grasimi (piept de pui sau vita). Pestele este un aliment important in alimentatia copilului deoarece contine antioxidanti, vitamine si minerale esentiale dezvoltarii organismului si acizi grasi omega-3.

10. Nu obliga copilul sa manance la masa.

Pana la varsta de 2 ani, copilul nu este destul de matur pentru a intelege ca trebuie sa manance la masa. Este un lucru normal ca acesta sa rastoarne mancarea, sa-si bage manutele in castron pentru a simti ce este acolo sau sa arunce biberonul. Acesta este modul lui de comunicare din care trebuie sa descifrezi ce vrea sa-ti transmita.

Dupa varsta de doi, poti incepe sa-i explici, incetul cu incetul, cum trebuie sa stea la masa. Nu trebuie sa faci acest lucru in public pentru ca poti crea un moment penibil pentru el.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului