Cresterea copilului

# mituri autism #autism copii #autism

12 mituri despre autism si adevarul din spatele lor

Autismul este una dintre cele mai controversate tulburari, existand un numar mare de mituri rasunatoare, unele total nefondate. Motivele care au creat confuzie in jurul acestei tulburari de comportament sunt asemanarile cu ADHD-ul, anxietatea, depresia, tulburarile obsesiv-compulsive, etc. Vom trece in revista cateva dintre miturile despre autism si adevarul din spatele lor.

Persoanele cu autism sunt lipsite de emotii

Indivizii cu autism pot recunoaste si simti emotiile celor din jur si, totodata, au propriile emotii, de la furie la bucurie. Indiferent de modul in care le exprima, autistii nu sunt lipsiti de emotii.

Prefera sa ramana izolati

Este adevarat ca persoanelor din spectrul autist le este dificil sa dezvolte relatii cu cei din jur, datorita intarzierii in dezvoltarea lor sociala, dar acest lucru nu are nici o legatura cu dorinta lor de a avea relatii sociale.

Sunt predispusi la violenta

Ca orice copil care recurge la violenta pentru a atrage atentia asupra sa, si autistii fac acest lucru, avand, insa, tendinta de a se vatama pe ei insisi mai mult decat in situatiile normale.

Persoanele din spectrul autist sunt inzestrate

Studiile arata ca 10% din persoanele din spectrul autist au abilitati speciale, comparativ cu 1% din cei cere nu se afla in acest spectru. Cu toate ca nu se stie sigur cauza, se banuieste ca dezvoltarea anormala a creierului ar juca un rol.

Indivizii din spectrul autist au deficiente intelectuale

Multi copii din spectrul autismului sunt capabili sa isi foloseasca inteligenta pentru a compensa deficientele in anumite abilitati. Totusi, din cauza faptului ca se pune accentul pe abilitatile sociale si emotionale, oamenii ajung sa creada ca cei cu autism au deficiente intelectuale.

Vaccinurile provoaca autism

In ultimele doua decenii s-au facut ample studii pentru a stabili daca exista o legatura intre vaccinurile copilariei si autism, rezultatul fiind negativ.

Copiii dezvolta autism din cauza parintilor

Modificarile genetice ale dezvoltarii creierului care duc la autism au loc inca din faza in care copilul este in pantec si nu sunt conditionate de educatia sau atentia pe care parintii o acorda copiilor pe masura ce cresc.

Indivizii cu autism sunt neincrezatori si egoisti

Persoanele cu autism au un sentiment inascut al dreptatii, ceea ce este un marker al empatiei profunde. Mai mult, cei cu autism pot simti emotiile celorlalti atat de puternic incat sunt nevoiti sa duca o lupta continua pentru a face fata sentimentelor.

Compotamentul autist va dura pentru totdeauna

Autismul si personalitatea evolueaza si se armonizeaza pe masura ce copiii si preferintele lor se dezvolta. De asemenea, persoanele cu autism urmeaza terapii pentru cresterea abilitatilor de comunicare si socializare, iar interventiile intensive si timpurii pot avea efecte semnificative pozitive.

Persoanele cu autism nu pot comunica

Limba si comunicarea sunt doua concepte diferite. Chiar daca unele persoane cu autism nu sunt capabile sa rosteasca propozitii complete, ele pot invata sa faca acest lucru, verbal sau nonverbal.

Persoanele cu autism vor avea nevoie de ingrijire pentru intreaga viata

Comportamentul unui copil cu autism se poate schimba in timp, el putand evolua neasteptat de bine.

Lipsa de afectiune provoaca autism

Aceasta teorie a fost testata si, in ciuda faptului ca dozele unui anumit hormon pot schimba simptomele autismului, nu a fost demosntrata o relatia clara cauza-efect.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului