Cresterea copilului

#alimentatie #bebelusi

12 reguli de alimentatie pentru bebelus

Daca in primele luni de viata, bebelusul este hranit exclusiv cu lapte, pe parcurs, trebuie sa diversifici alimentatia micutului tau. Dupa cateva luni, in paralel cu laptele si cerealele, bebelusul va face cunostinta cu fructele, legumele, supele si chiar carnea.


Este foarte important sa inveti copilul cu obiceuri alimentare corecte, pentru ca dupa cele invatate de la tine, se va ghida intreaga viata. Asa ca trebuie sa acorzi mare atentie acestui aspect.


Iata cateva reguli alimentare de care este obligatoriu sa tii cont:


1 Concentreaza-te pe fructe, legume si derivate din acestea si incerca sa ii oferi doar mancaruri preparate in casa. Evita-le cu orice pret pe cele din comert, cu zeci de E-uri si conservanti .


2 Incearca sa il obisnuiesti pe copil sa manance la ore fixe. Astfel, micutul tau isi va forma un obicei bine stabilit, lucru care il va ajuta sa aiba un program alimentar sanatos.


3 Paseaza-i sau marunteste-i mancarea astfel incat sa nu se inece cu ea. Nu uita ca mancarea diversificata este o experienta noua pentru el si nu stie ca trebuie sa mestece bine inainte de a inghiti.


4 Nu il grabi sa manance. Lasa-i timpul necesar pentru a mesteca mancarea foarte bine.


5 Nu il forta pe micut sa manance ceva ce nu ii place pentru ca exista foarte mari sanse sa urasca mancarea respectiva pe viitor.


6 Pentru ca este posibil ca bebelusul sa fie alergic la anumite alimente, asteapta patru zile intre mancarurile diferite, cel putin cand i le dai pentru prima oara.


7 Incearca sa indepartezi grasimea de pe carnea pe care i-o dai pentru ca aceasta nu numai ca nu este sanatoasa, dar ii poate provoca greata.


8 Ai grija la cantitatea de sare si zahar folosita. In principiu este indicat sa eviti utilizarea acestor condimente si sa lasi copilul sa experimenteze adevaratul gust al alimentelor.


9 Daca prepari odata mai multa mancare, pe care o pui ulterior in borcanele si o depozitezi la frigider, asigura-te ca ai lipit pe borcan o bucata de hartie pe care sa scrie data la care ai facut-o pentru a evita surprizele neplacute.

10 Recomandat ar fi totusi sa nu ii mai dai mancare lasata de pe o zi pe alta, ci sa gatesti zilnic.


11 Nu il lasa pe copil sa alerge sau sa faca efort in timp ce mananca pentru ca se poate ineca. De asemenea, supravegheaza-l pe toata durata servirii mesei.


12 Foloseste tacamuri de plastic sau cauciuc pentru ca ustensilele din inox ii pot rani gingiile.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului