Cresterea copilului

#sarcina #gravida #bebelus #copil

3 lucruri importante la care sa te gandesti inainte de a concepe un copil

Copilul va reprezenta cea mai mare bucurie a ta, insa iti va aduce un pachet de intrebari carora vei fi nevoita sa le faci fata. Pentru ca jobul de parinte te va solicita full-time, trebuie sa dai dovada de responsabilitate si sa te gandesti inainte daca esti intr-adevar pregatita sa devii mamica.

Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le iei in considerare inainte de a decide sa ai sau nu un copil.

Partea materiala

Copiii au nevoie de foarte multe lucruri inca de la nastere si in timp vei descoperi ca finantele tale se vor reduce considerabil. De aceea, exista parinti care prefera sa astepte pana cand vor sti ca au pus suficienti bani deoparte pentru a-si creste copilul. Acest moment poate nu va veni niciodata, insa nu trebuie sa iti faci griji, pentru ca daca iti pui socotelile in ordine, poti avea grija de copilul tau si cu un buget mai redus.

Daca vrei sa faci o incercare si sa observi cum te vei descurca, discuta cu partenerul si puneti intr-o luna unul din salarii deoparte. Reusiti sa va intretineti dintr-un singur salariu? Reusiti sa puneti niste bani deoparte lunar, bani care ar reprezenta ingrijirea copilului?

Vorbeste cu alte proaspete mamici, daca ai posiblitatea si afla cam cati bani cheltuie acestea lunar pentru bebelus. Asta nu inseamna ca daca te dezamageste bugetul tau actual, nu trebuie sa mai ai copii, ci este un semn ca poate ar fi bine sa incepi sa pui deoparte o perioada, pentru ca la venirea micutului pe lume sa ii poti oferi o ingrijire corespunzatoare.

Cine va avea grija de copil?

Chiar daca vei sta acasa pentru o perioada de timp, la un moment dat, dupa ce copilul se va mai mari putin, va trebui sa te reintorci la lucru. Cine ar putea sa aiba grija de copilul tau in perioada in care tu lipsesti de acasa? Ii poti aduce bunicii aproape sau iti permiti sa angajezi o bona? Ai fi de acord sa il duci la o cresa pentru copii sau ai de gand sa iti cauti un job pe care il poti efectua si de acasa?

Cu toate ca mai e ceva timp pana sa iei aceasta decizie, trebuie sa iei in considerare posibilitatile, pentru a sti ce trebuie sa faci pe viitor: poate trebuie sa iti cauti un job mai bine platit, un job care nu te solicita atat de multe ore sau mai mult spatiu de locuit pentru a-ti aduce mama sau soacra aproape, ca sa te ajute la ingrijirea copilului.

Ce stil parental crezi ca ai?

decizia de a avea un copil se ia in doi, asa ca va trebui sa discuti indelung cu partenerul despre ce fel de parinti vreti sa fiti sau ce stil ati dori sa adoptati in cresterea micutului. Evitati astfel sa aveti certuri de fata cu cel mic sau sa descoperiti ca va doriti lucruri diferite. Daca nu stii cum ar fi mai bine sa iti cresti copilul, fiecare stil de educatie avand avantaje si dezavantaje, pune-ti urmatoarele intrebari:

Ti-a placut cum ai fost crescut de catre parintii tai?

Ti-ai dori sa ai o abordare diferita in educatia copilului tau? Daca da, ce anume ai schimba si de ce?

Ce fel de parinte vrei sa fii? Permisiv, autoritar, restrictiv etc.

Ce stii despre dezvoltarea copiilor? Ce ai putea sa mai inveti?

Bineinteles, cu cat vei citi mai multe despre dezvoltarea si cresterea copiilor , cu atat vei da nastere la mai multe intrebari. Insa, avand in vedere ca vei fi responsabila pentru viata copilului tau, incearca sa iti formezi o idee, pe baza propriilor conceptii, a experientelor tale, a ceea ce ai citit sau ai auzit, despre cum ai dori sa iti cresti copilul.

Nu te panica insa daca nu gasesti raspunsuri multumitoare la toate intrebarile. Oricum ai analiza lucrurile, copilul va aduce intotdeauna noi si noi dileme , care te vor surprinde in mod placut, dar te vor pune si la incercare. O baza solida insa, completata de dragostea ambilor parinti, este suficienta pentru a-ti face planuri de marire a familiei.





 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului