Cresterea copilului

#filme noi #tristete #acnee #comportament #adolescenti #furie

3 metode prin care sa faci fata crizelor de anxietate ale adolescentilor

Iti tranteste usa in fata? Se poarta nepotrivit cu tine si iti da replici obraznice? In aceasta etapa a vietii lor, adolescentii sunt influentati foarte mult de ceea ce se intampla in afara familiei, pasandu-le mai degraba de ceea ce cred colegii de scoala decat membrii familiei. Adesea, grijile lor se transforma in certuri aprige cu parintii!

1 Starea: Furie

Ce se afla in spatele ei: Adolescentii sunt fiinte sensibile, care se afla intr-o perioada delicata a dezvoltarii lor. In aceasta etapa, sunt foarte irascibili si nervosi si este foarte posibil sa iti tranteasca usa in fata daca ii intrebi despre cum s-au descurcat la testul de la matematica sau limba romana. Daca indraznesti sa critici modul in care se imbraca, crizele de nervi pot fi si mai acute.

Cum rezolvi problema: Incearca sa eviti discutiile in contradictoriu, in special atunci cand adolescentul este nervos. In schimb, este indicat sa porti discutii zilnice cu adolescentul tau, in momentele in care este mai inclinat sa te asculte. In plus, atunci cand adolescentii sunt preocupati de anumite probleme, este foarte posibil sa ti se confeseze, in special daca esti receptiv si nu se simti judecati.

2 Starea: Obraznicie

Ce se afla in spatele ei: Este foarte posibil ca adolescentul tau sa se comporte astfel pentru a-ti capta atentia sau pentru ca a auzit expresii noi, iar tu ai fost cea mai apropiata "tinta". In orice caz, nu este un motiv sa te superi sau sa va certati.

Cum rezolvi problema: Spune-i clar adolescentului tau ca nu vei accepta comportamentul sau obraznic. In acelasi timp, insa, este indicat sa iti evaluezi si propria conduita, deoarece adesea copiii isi imita parintii.

3 Starea: Tristete

Ce se afla in spatele ei: Schimbarile fizice sau acneea sunt factori care afecteaza starea generala a adolescentilor. In plus, relatiile tensionate de la scoala, izolarea de grup si timiditatea sunt alti factori care isi pun amprenta asupra comportamentului acestora.

Cum rezolvi problema: Distragerea atentiei este o strategie care poate da roade: planifica mai multe iesiri cu adolescentul tau, mergeti la un film, la o plimbare in parc sau la cumparaturi. La aceasta varsta este foarte important sa fii capabil sa iti asculti adolescentul si sa petreci cat mai mult timp in aer liber alaturi de el.

Ajuta-l sa aiba incredere in fortele proprii si da-i un exemplu pozitiv in fiecare zi: doar cu un model demn de urmat, poate sa ajunga adultul pe care ti-l doresti ca fiu/fiica.

Sursa foto: //timesofindia.indiatimes.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului