Cresterea copilului

#responsabilitate #rasfat #educatie #copil #familie

4 greseli pe care parintii le fac in educarea copilului

Fiecare parinte, mamele mai ales, au tendinta de a-si rasfata copilul si de a-i ierta orice greseala pentru ca “e mic si nu stie”, insa acesta este unul dintre rolurile mameii: sa il invete si sa il indrume, sa ii explice diferentele dintre bine si rau si, mai mult decat atat, sa nu permita lucrurile negative care pot lua amploare.

Mai jos, voi prezenta cele mai grave greseli pe care parintii le fac atunci cand vine vorba de educatia copilului.

Rasfatul in exces

Este absolut normal sa iti iubesti copilul mai presus de orice si sa ii faci poftele intr-o oarecare masura, dar acest lucru nu inseamna ca e normal sa te manipuleze dupa bunul plac, iar tu sa te supui.

Ajuta-l, incurajeaza-l si iubeste-l, insa explica-i ca exista anumite limite si ca nu poate obtine tot ce isi doreste doar pentru ca se supara ori incepe sa planga. Exista o vorba: “asa cum il inveti, asa il ai”, asadar, daca ii vei face toate poftele, in momentul in care nu vei mai putea face acest lucru, nu va pricepe explicatiile tale si, mai mult decat atat, nici nu il vor interesa.

Cel mai bine este ca atunci cand ii oferi ceva, invata-l sa ofere un lucru in schimb. De exemplu: ii dai ciocolata preferata doar daca isi aduna jucariile. Nu ii da totul de-a gata, fara nici cel mai mic efort pentru ca se va dezvolta cu o atitudine gen: “totul imi apartine fara doar si poate”.

Ii ierti toate greselile?

Daca el sparge un lucru, iar tu nu iei nicio masura, nici nu ii va trece prin cap ca a facut un lucru rau, asadar va mai sparge si alta data. Nu e musai sa ii pedepsesti, explica-i insa ca nu are voie sa faca asta si, cel mai importanta, explica-i DE CE nu are voie. Nu ridica vocea si vorbeste-i pe un ton cat mai cald.

Daca totusi nu vrea sa se supuna “regulilor”, spune-i ca va suporta consecintele. Spre exemplu: daca mai sparge ceva, nu mai are voie sa se uite la desene timp de doua zile. In timp va intelege ca nu este voie. Nu uita sa ii repeti de ce nu este voie. Poti, de asemenea sa ii spui ca banii pe care i-ai fi dat pe cartea de povesti, trebuie sa ii dai acum pe obiectul spart.

Il supui provocarilor?

Daca este deja la gradinita ori la scoala, indeamna-l sa participe la concursuri si competitii. Insufla-i incredere si nu accepta mediocritatea. De asemenea, spune-i ca atunci cand este la scoala, ori in colectivitae, este foarte important sa iasa in fata si sa isi spuna punctul de vedere. Nu il invata sa fie timid si sa stea mereu la locul lui... chiar si atunci cand are ceva important de spus. In acest mod copilul isi va forma o personalitate.

Lipsa responsabilitatilor

Incearca sa faceti impreuna o lista cu atributiile lui: sa isi stranga jucariile, sa isi spele farfuria, sa dea de mancare cainelui, etc. Trebuie sa il inveti ca in familia voastra, fiecare are cate o responsabilitate care trebuie respectata. Spune-i ca tu uzi florile, ca speli hainele, etc si spune-i ca tati este cel care se ocupa de cumparaturi.

Trebuie sa ai foarte mare grija cu felul incare iti educi copilul, pentru modul in care se formeaza acum, se va reflecta in tot ceea ce fa face atunci cand va creste mai mare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare