Cresterea copilului

#violenta #violenta domestica #intimidare #divort parinti #griji copii # abuzul domestic

4 probleme care ii pot ingrijora pe cei mici

Atunci cand esti mic, nu ai nicio grija! Cel putin, aceasta este perspectiva pe care adultii o au asupra copilariei micutilor lor. Si totusi, lucrurile nu stau deloc asa, in special in cazul copiilor epocii prezente, ale caror probleme le pot provoca frica si anxietate, in functie de context. Iata patru griji pe care micutul tau le poate simti. Ajuta-l sa le invinga si sa le depaseasca!

1 Intimidarea

Nu trebuie sa ajunga la scoala ca sa fie intimidat de alti copii mai mari, inadaptati social, care provin din familii cu probleme. Intimidarea din partea altui copil poate incepe chiar la gradinita, la varsta de 5 ani.

Chiar daca tu il inveti ca toti copiii ii sunt prieteni, instinctul lui ii spune ca nu este asa. Unii copii reactioneaza in tacere, altii isi exprima ingrijorarea si cauta ajutorul parintilor.

Asigura-te ca micutul tau este in siguranta si mentine in permanenta legatura cu educatoarea sa. Acasa, incurajeaza-l sa isi faca prieteni noi si sa interactioneze si cu alti copii.

2 Abuzul domestic

O alta temere ce se poate instala inca de la o varsta frageda este legata de abuzul domestic. Chiar daca nu prezinta urme de violenta fizica, copilul poate experimenta sentimente neplacute, care au ca repercusiune un comportament negativ al lor.

Ai grija ce aude si ce vede copilul tau, caci exista riscul sa dezvolte un comportament anxios, care se va manifesta, de exemplu, printr-o purtare necuviincioasa la scoala ori plansete excesive.

3 Divortul parintilor

O alta problema cu care se pot confrunta cei mici este divortul parintilor. Atunci cand mama si tata se cearta si nu mai exista loc de impacare, copilul poate ramane traumatizat, crezand ca vina o poarta chiar el.

Incearca sa ii explici care este cauza si fa-l sa inteleaga ca viata lui nu va cunoaste schimbari majore, putand sa petreaca foarte mult timp si cu celalalt parinte. Asigurati-va ca stie ca il iubiti la fel de mult!

4 Violenta in scoli

Din pacate, mediatizarea excesiva a multor cazuri de violenta in scoli, este un fenomen care il poate afecta si pe copilul tau. Chiar daca acum nu realizeaza, confruntarile violente care pot avea loc in scoala si care reprezinta subiecte de stiri, ii pot afecta increderea in institutia de invatamant.

Daca iti pune intrebari pe aceasta tema, nu evita subiectul, explica-i care sunt pasii pe care ii are de facut si asigura-l ca vei face tot ce sta in putinta pentru a-l ajuta.

Sursa foto: beliefnet.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului