Cresterea copilului

#sarcina #avort #avort spontan #hemoragii vaginale

4 semne sau simptome ale avortului spontan

Avortul spontan inseamna sfarsirea timpurie a unei sarcini si se produce inainte de terminarea primului trimestru (12 saptamani). Isi face simtita prezenta prin cateva indicii clare, care ar trebui sa iti dea de gandit ca ceva nu este in regula cu sarcina ta. Sangerarile vaginale si crampele abdominale puternice sunt doar 2 dintre cele mai frecvente semne ale avortului spontan. Iata si alte simptome care trebuie sa te trimita de urgenta la medic!

 

1 Hemoragii vaginale


Menstruatia ta inceteaza sa mai vina odata cu instalarea sarcinii. Insa daca in primele luni observi ca apar sangerari vaginale abundente, constante sau prelungite, trebuie sa mergi la medic, deoarece hemoragia vaginala este cel mai frecvent simptom de avort spontan .

Mai exista posibilitatea aparitiei unor pete hemoragice usoare, la inceputul sarcinii, la momentul nidatiei (implantarii embrionului in endometru), insa sunt slab cantitative si nu persista pe termen lung.

Totusi, medicii avertizeaza ca hemoragia cauzata de avort se manifesta diferit la fiecare femeie in parte, astfel ca nu toate sufera de sangerari abundente. Este indicat sa investighezi medical orice sangerare vaginala aparuta in primul trimestru de sarcina.

2 Cheaguri de sange (urme de tesut)

Daca hemoragia, cantitativa sau nu, este insotita si de cheaguri, cu siguranta este vorba de pierderea spontana a sarcinii. Este cel mai frecvent simptom si cel care ofera posibilitatea medicului sa puna un prim diagnostic, atunci cand te prezinti la el, inainte de a face ecografia care stabileste clar daca a fost sau nu vorba de un avort.

Mai pot fi eliminate, pe cale vaginala, si urme de tesut embrionar sau fetal, care se aseamana foarte mult cu chegurile de sange, dar care au o culoare gri.

3 Crampe abdominale

Durerile pelvine severe (ale abdomenului inferior) pot fi un semn de avort spontan sau sarcina ectopica , care-ti ameninta nu numai sanatatea, ci chiar viata, daca nu este interupta la timp de un medic.

Uneori durerile sunt temperate si constante, alteori extrem de severe, aproape insuportabile. In oricare dintre cazuri, trebuie sa mergi sa verifici daca totul este in ordine cu sarcina ta.

Crampele abdominale moderate sau usoare nu sunt periculoase in sarcina, dar daca sunt insotite si de sangerari, pot indica prezenta avortului.

4 Durerile lombare (de spate)

Avortul spontan este uneori anuntat si de dureri lombare usoare sau de spate, insa cel mai adesea ele apar concomitent cu cele pelvine. Durerile lombare si fac adesea simtita prezenta la scurt timp dupa ce au aparut si pete sau hemoragii vaginale.

Nu toate sarcinile se sfarsesc prin avort spontan si nu trebuie sa stai mereu cu frica in san ca ceva rau s-ar putea intampla cu bebelusul din burtica. Exista cativa factori de risc care riscul producerii acestui tip de avort:

- varsta inaintata a mamei;
- afectiuni ginecologice netratate;
- consumul de alcool, tutun, droguri sau medicamente periculoase, fara aviz medical;
- cauze imunologice (incompatibilitate Rh);
- expunerea la medii toxice etc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare