Cresterea copilului

#activitati casnice #educare copii #activitati casnice copii #responsabilitate copii

4 treburi casnice pentru care nu este indicat sa mituiesti copilul

Treburile casnice nu sunt unele dintre cele mai distractive activitati pentru un copil dornic de joaca si foarte rasfatat, care considera ca totul i se cuvine, fara a fi nevoit sa ridice un deget. Din lipsa de timp, rabdare si inspiratie, multi parinti apeleaza la mita sau recompense materiale pentru a-l convinge sa faca anumite treburi. Exista insa unele activitati casnice pe care copilul nu trebuie sa le conditioneze de o recompensa materiala, din simplul motiv ca a convietui in casa cu alte persoane presupune anumite responsabilitati!


1. Curatenia in camera

Camera copilului este "proprietatea" lui si este responsabil pentru modul in care arata si se prezinta in fiecare zi.

Este important sa inteleaga de mic ca nu este de datoria ta sa ii faci curatenie in camera si ca nu trebuie sa se astepte la o recompensa pentru aceasta sarcina.


2. Aruncatul gunoiului

Aruncatul gunoiului nu este doar responsabilitatea lui, ci a tuturor celor care locuiesc sub acoperis cu el. Este important sa ii insufli aceasta gandire, pentru a intelege ca, atunci cand locuieste intr-o casa cu mai multi oameni, are diverse responsabilitati, de la care nu se poate sustrage sau pentru care nu poate primi bani. Explica-i ca si el produce gunoi in acea casa si ca este si datoria lui sa il duca din cand in cand, intrucat nimeni nu este dator sa stranga dupa el.


3. Spalatul vaselor

La fel ca in cazul aruncatului gunoiului, spalatul vaselor este o activitate casnica care nu trebuie conditionata de nicio recompensa materiala si care face parte dintre regulile nescrise ale convietuirii in aceeasi casa cu alte persoane. Cu atat mai mult este important sa spele vasele dupa ce mananca si sa nu le lase in chiuveta, in speranta ca le vei spala tu sau altcineva.


4. Aranjarea mesei

Daca este inca prea mic pentru a-si pregati si pune singur masa si pentru a intelege ca nu este nimeni dator sa ii puna mancarea in fata ori de cate ori ii este foame, poti incerca sa il implici in aranjarea mesei, pentru a-i insufla aceasta mentalitate si pentru a-l ajuta sa inteleaga ca servirea mesei este o activitate si responsabilitate de grup, a familiei, nu doar a lui sau a unora dintre ei.

Impartiti sarcinile atunci cand pregatiti masa: tu gatesti, copilul aranjeaza masa, iar taticul spala vasele. In acest fel, il vei ajuta sa fie respnsabil, sa se descurce pe cont propriu si sa aiba mai multa incredere in el.

Srsa foto: instoresnow.walmart.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare