Cresterea copilului

#scoala #elevi #intrebari #copil #comunicare copil

5 intrebari zilnice pe care sa le pui copilului dupa ce vine de la scoala

Vrei sa fii la curent cu tot ce face copilul la scoala, sa iei pulsul modului in care se integreaza printre colegi, dar si sa afli cum se intelege cu profesorii? Prin adresarea simplei intrebari "ce ai facut la scoala astazi?" risti sa primesti un raspuns evaziv si dezinteresat de la copil, de tipul "mai nimic", "bine" etc. Iata cateva intrebari alternative pe care sa le pui micutului tau in fiecare zi, dupa scoala, pentru a-ti face cu adevarat o idee despre problemele si greutatile pe care le intampina la ore!

1. Care a fost cel mai frumos moment de astazi?

Incepe "interogarea" copilului cu o intrebare optimista, astfel incat sa il faci sa se gandeasca la cea mai frumoasa parte a zilei. Va fi bucuros sa iti raspunda si sa isi reaminteasca momentele frumoase petrecute la scoala. In plus, cu aceasta intrebare vesela pregatesti terenul pentru urmatoarea, care este ceva mai putin fericita.

2. Care a fost cel mai greu sau urat lucru care s-a intamplat astazi?

Este o intrebare simpla, care te ajuta sa afli mai multe despre greutatile de invatare pe care micutul le intampina la ore, despre problemele cu colegii sau chiar cu profesorii.

3. Cu ce colegi ti-ai petrecut timpul in pauze?

Daca vrei sa afli mai multe despre anturajul cu care isi petrece micutul timpul la scoala, pune-i intrebari legate de activitatile pe care le face in recreatie, dar mai ales cu cine. Iti poti da seama astfel daca si-a dezvoltat corespunzator abilitatile sociale sau daca trebuie sa mai lucrezi cu el la acest capitol si sa il inveti cum sa-si faca prieteni mai usor.

4. Cum a fost la ascultare, lectii, teste, examene astazi?

Evita sa ii pui intrebari directe legate de notele pe care le-a luat in ziua respectiva, intrucat exista riscul sa atingi o coarda sensibila, in cazul in care nu s-a descurcat foarte bine la o materie. Mai bine intreaba-l cat de greu i-a fost la un test sau atunci cand l-a ascultat profesoara si unde a intampinat probleme, pentru a-ti da seama cum il poti ajuta sa invete mai usor si sa se descurce mai bine la scoala.

5. Cum te-ai inteles astazi cu profesorii?

Problemele la scoala pot izvori nu doar din contactul copilului cu alti colegi, ci si din interactiunea cu profesorii. Daca vrei sa afli care sunt profesorii pe care ii place, cum se poarta acestia cu elevii, dar mai ales daca sunt capabili sa le predea lucruri interesante, intreaba-l cum i s-au parut profesorii in ziua respectiva si ce a invatat nou.

Sursa foto: diavazoumemazi.gr

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare