Cresterea copilului

#sfaturi psihologi #educare copil #exemplu #crestere copil #ingrijire copil

5 lucruri esentiale in relatia parinte-copil! Sfaturi de la psihologi

Parintii sunt cei care impun stilul de viata pe care il va adopta un copil, sunt responsabili pentru alimentatia copiilor ti de comportamentele pe care le adopta copilul.

Din nefericire, intr-o societate in care toate activitatile se desfatoara contra-cronometru, este extrem de dificil sa mai acordam atentia cuvenita copiilor nostri, insa psihologul Lenke Iuhot afirma ca acest lucru poate fi extrem de nociv pentru sanatatea emotionala a copilului, aspect care va avea efecte negative pe termen lung, inclusiv in viata lui de adult. Specialistul afirma ca exista cel putin 5 actiuni eficiente, prin care putem spori relatia dintre parinte si copil prin activitati comune.

1. Sa stam la discutii

“Juniorii inteleg, chiar inteleg ce spun adultii. Copilul, in inocenta lui nu e pregatit mental sa ia decizii singur, insa poate intelege, daca i se explica pe intelesul lui, de ce trebuie sa adopte un anumit stil de viata sau altul. Discutiile simple, concrete, despre ce e bine si ce e rau il vor ajuta foarte mult si i se va da incredere sa faca pasi in acea directie, astfel incat sa intre in rutina lui zilnica. In acel context, comunicarea atinge in profunzime relatia dintre parinte si copil. Exersati cu transparenta, cu informatii adevarate imbracate pentru copilaria lui. Copiilor le place sa fie ghidati”, explica psihologul Lenke Iuhot.

2. Sa le oferim suport

“Copiilor le place sa se coopereze cu ei. Sanatatea sta in modul de viata, iar aceasta se formeaza in primii 7 ani. Obiceiurile alimentare, obiceiurile de miscare se adopta in anii educationali. In acesti ani copilul primeste educatie atat din partea familiei cat si de la scoala. Suportul este un context in care traieste copilul, un mediu, un moment in care in neputinta primeste incurajare innabusita de iubire. Suportul inseamna si o apreciere acordata copilului in momentul in care el a efectuat pasi corecti in a dezvolta propriul stil de viata, care aduce beneficii clare in sfera sanatatii sale”, afirma psihologul Lenke Iuhot.

3. Sa ii incurajam la actiune

“Actiunea ne face sa traim. Programul unei zile se poate discuta impreuna cu copilul, nu doar impune, deoarece nu se va simti confortabil sa faca unele lucruri. Discutiile eficiente atrag actiuni imediate. Acesta este secretul implicarii copilului in a face ceva. Copiii pot participa la gatitul in familie, atunci cand pregatim masa, sa o facem impreuna cu ei, sa implicam copiii in cumpararea alimentelor sanatoase etc. Actiunile devin astfel automatisme. Imaginea viitorului adult se creeaza in copilarie, iar regulile de viata invatate in copilarie, devin principii traite in viata de adult. La acea varsta nu e imposibil, dar e destul de greu sa schimbi stilul dezordonat de viata al unui om fara implicatii si costuri considerabile”, declara specialistul.

4. Sa fim modele pentru ei

“Parintii sunt responsabili de ce modele de viata absorb copiii lor, aspect care din pacate a disparut la Generatia Z ti Alpha ti care erau la mare cautare ti chiar extrem de eficiente pentru Generatia Y. Modelele apar cu rapiditate, insa au o calitate de pretuit, sunt selectabile. Le acceptam sau nu. Copiii sunt in crestere, ei se agata de tot ce pot prinde usor. Aceste modele venite din famile, scoala, societatea restransa sunt captivante, devin reguli pentru ei. Ei nu remarca corect comportamentele daunatoare stilului de viata. E preferabil ca parintii sa selecteze ce fel de comportamente sunt benefice pentru copiii lor, care sunt obiceiurile care pot aparea zi de zi in viata acestora”, considera psihologul.

5. Sa facem sport impreuna

“Miscarea e libertate pentru copii. E recomandat sa fie adus cu intelepciune in programul copilului un program de sport eficient pentru varsta lui. E riscant atunci cand miscarea prin sport este introdusa fortat sau daca alegem sportul pe care nu-l intelege sau nu i se potriveste. Nereusita acceptarii programului de sport poate fi prevenita prin colaborare cu un medic specialist, care poate da indicatii din punct de vedere fizic si mental. E indicat ca sportul si scoala sa se imbine armonios”, conchide psihologul Lenke Iuhot.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului