Cresterea copilului

#rasfat #greseli parinti #lauda #educatie copii #repetare #copii #jucarii

5 greseli pe care le faci in educatia copilului

Tocmai ce i-ai cumparat o jucarie noua, iar el nici macar nu-ti multumeste, ba mai rau in secunda urmatoare incepe sa tipe la tine pentru un motiv neintemeiat. Inseamna ca micutul tau are o problema de atitudine, la care se pare ca ai contribuit si tu din plin. In afara faptului ca poate l-ai rasfatat prea mult, exista si alte greseli de pe care le poti face fara sa iti dai seama. Iata 5 moduri prin care iti educi gresit copilul.

1 Intrebi mereu "De ce ai facut asta?"

"De ce ai aruncat iaurtul pe jos?", "De ce ai taiat rochita asta?", "De ce l-ai muscat pe baietelul acela?" sunt intrebari la care ai dori un raspuns care sa te faca sa te simti mai bine, insa in majoritatea cazurilor, nu numai ca cel mic nu-ti va raspunde, insa raspunsul lui te va enerva si mai tare. Incearca sa ramai calma si sa-i explici ce a gresit. Cu bataia nu vei rezolva nimic si nici cu tipatul la el.

2 Crezi ca repetarea unor lucruri il va face sa le aplice corect

"Ai grija sa...", "Fii atent la...". Sa nu crezi ca, daca ii repeti obsesiv cum este mai bine sa faca un lucru, il va face si corect. Copilul tau este la varsta la care oricat ai incerca sa ii explici ce este cuviincios cuvintele nu sunt suficiente: are nevoie de fapte-exemplu, pe care sa le imite.

3 Ii transmiti supararile tale

Este greu, dar nu imposibil! Atunci cand vii acasa suparata ca nu ti-au mai ramas bani dupa ce ai platit facturile ori ca nu ai cu cine sa-ti lasi copilul pentru ca trebuie sa stai peste program la serviciu, cel mic simte si preia si el supararile tale. El trebuie sa fie lipsit de griji, caci este intr-un continuu proces de dezvoltare emotionala, in care tensiunile pot lasa amprente permanente.

4 Il lasi sa faca mereu ce vrea

Este bine sa il lasi sa incerce lucruri noi, care sa ii dezvolte personalitatea, insa nu neglija si aspectele care tin de organizare si de disciplina. Ai grija sa-si stranga jucariile dupa ce se joaca si nu-i oferi batonul de ciocolata decat atunci cand duce la bun sfarsit o sarcina pe care i-ai dat-o. In acest fel il responsabilizezi.

5 Il lauzi mai mult decat este cazul

Sigur, este bine sa-l incurajezi sa picteze, chiar si atunci cand nu are pic de talent, insa nu exagera cu laudele, copilul va simti la un moment dat. Daca nu este bun la ceva, reamiteste-i celelalte lucruri la care s-a descurcat bine si explica-i ca toti oamenii sunt diferiti.

Sursa foto: sheknows.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului