Cresterea copilului

# lectii de inot #raceli #sezon rece #inot

5 motive pentru care lectiile de inot trebuie continuate pe parcursul iernii

Se apropie sezonul rece, temperaturile scad vizibil, ne temem de racelile sezoniere si nu numai. „Ce alegem pentru cei mici: sa mai practice sport sau nu? Exista riscuri suplimentare in privinta lectiilor de inot, de exemplu?” Temerile parintilor in legatura cu participarea copiilor la cursurile de inot in timpul iernii sunt intemeiate daca micutii dau semne evidente de boala.

 

In orice caz, inainte de a demara o activitate sportiva, este necesar avizul pozitiv al medicului pediatru – lucru confirmat de orice club de inot care se respecta.

Sunt copii care sufera de boli cronice sau de alergii care le impiedica participarea la activitati acvatice. In cazul celor clinic sanatosi, insa, nu exista contraindicatii in privinta practicarii inotului chiar si in sezonul hibernal. Am adunat mai jos o parte dintre beneficiile inotului pentru copii, astfel incat decizia sa aiba loc in deplina cunostinta de cauza.

Inotul sustine dezvoltarea armonioasa a organismului

Pentru copii, acesta este un sport complet. Pentru a se mentine pe linia de plutire, corpul isi activeaza toti muschii principali. In plus, miscarile necesare deplasarii in apa se coordoneaza cu ritmul cardiac si cu procesul de respiratie. Practic, componentele organismului unui inotator lucrează la unison pentru a mentine stabilitatea optima in mediul acvatic.

Inotul stimuleaza reflexele, imbunatateste tonusul muscular si echilibrul, ofera baza unei dezvoltari armonioase atat din punct de vedere fizic, cat si mental, deci este activitatea fizica indicata pentru sanatatea copiilor.

Imbunatateste functionarea sistemului imunitar

Modificarile termice bruste cresc riscului de raceli. Inotul ajuta la reducea riscului de a contracta raceli, daca se respecta cateva conditii indispensabile desfasurarii optime a orelor de inot:

  • Acorda corpului timpul necesar pentru aclimatizare – vestiarul trebuie sa fie incalzit corespunzator, acolo copiii se vor schimba in costum de baie fara sa se grabeasca, pentru a se adapta la temperatura din interior;
  • Corpul este acoperit dupa iesirea din apa la finalul lectiei – un halat de baie purtat pe drumul catre dusuri este esential pentru mentinerea unei temperaturi optime dupa ora de inot; 
  • Un dus cald dupa lectia de inot – astfel incat sa nu existe discrepante intre temperatura piscinei si cea de la dus;
  • Uscarea meticuloasa a intregului corp – indiferent de varsta, dar mai ales cand e vorba despre copii, este recomandat sa acordati atentie deosebita uscarii spatiilor interdigitale (dintre degetele de la picioare), urechilor (pavilionul interior si cel exterior) si parului. Astfel veti fi siguri ca nu exista motive de ingrijorare dupa iesirea in aerul rece de afara.

Practic, miscarea continua in apa si antrenamentul intregului organism, repetate sistematic in cadrul unui program de antrenament, permit copilului sa dezvolte un sistem imunitar mai bun decat daca nu ar face sport sau ar sta in casa de teama frigului.

Stimuleaza apetitul si somnul copiilor

Miscarea este o sursa ambivalenta: furnizeaza energie corpului si o consuma deopotriva. In cazul celor mici, este indispensabila asigurarii nivelului optim de vitalitate. Mai mult, activitatea fizica este sursa de relaxare atunci cand este practicata in compania unui specialist care stie ce trebuie sa urmareasca pe parcursul programului.

Exercitiile specifice lectiilor de inot ajuta la detensionarea corpului si la dobandirea unui bioritm sanatos. Cu ajutorul acestora, sunt stimulate pofta de mancare si somnul, aspecte foarte importante in procesul de crestere a celor mici.

Ofera siguranta in mediul acvatic

Experienta cunoasterii este esentiala in dezvoltarea fiintei umane, orice proces de invatare are nevoie acuta de sentimentul de siguranta, iar acestea sunt extrem de importante pentru un copil. Lectiile de inot reprezinta astfel un sprijin util in viata celor mici, care deprind coordonarea miscarilor si siguranta in mediul acvatic.

Pe termen lung, acest aspect va deveni important ca masura de securitate personala, iar la nevoie poate reprezenta modul de a salva viata altei persoane.

Creste increderea copiilor in propriile forte

Unul dintre cele mai dificile momente de inceput este teama initiala de apa. Pe parcusul lectiilor de inot insa, copilul dobandeste capacitatea de a exersa independent, sub supravegherea unui adult.

Aceasta experienta permite dezvoltarea procesului de autoconstientizare, care va duce la cresterea increderii in propriile forte. Copilul intelege ce este capabil sa faca si vede rezultatele antrenamentului, totul în beneficiul autostimei si al increderii in sine.

In concluzie, practicat corect, alaturi de profesionisti si intr-un ambient specializat, unde sunt asigurate masuri de igienizare si preventie corespunzatoare, inotul ramane un aliat al sanatatii copiilor, inclusiv in sezonul rece. Asadar alegeti cu atentie clubul dorit, astfel incat experienta sa fie distractiva si sigura deopotriva!

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/UrsIDtdBDVQ

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului