Cresterea copilului

#autism copil # boli copii #autism #semne autism #tulburari de dezvoltare copii #tulburari de comportament

5 semne de autism la copii

Semnele autismului la copii depind foarte mult de varsta la care apare tulburarea. Principalul simptom al bolii la copilul mic , de 2-3 ani, este lipsa dezvoltarii limbajului si a vorbirii. Doar pentru simplul fapt ca micutul nu vorbeste pana la aceasta varsta nu inseamna ca sufera de aceasta tulburare de dezvoltare. De aceea trebuie urmarite si alte semne comportamentale specifice care sa dea de gol autismul.

Autismul este o boala complexa care afecteaza abilitatea copilului de a comunica si relationa cu cei din jur. Nu exista tratament pentru aceasta afectiune, ci doar metode de a ameliora si mentine in frau simptomele.

El face parte dintre tulburarile de dezvoltare la copii, pentru ca problemele incep sa apara inainte de varsta de 3 ani, adica intr-o perioada cruciala pentru dezvoltarea lui. Autismul cauzeaza probleme in felul in care se dezvolta copilul - invatare , vorbire , limbaj etc.

Semnele acestei tulburari ale creierului variaza de la un copil la altul, in functie de evolutia bolii, dar si de caracteristicile proprii fiecarui copil. Insa exista o serie de simptome care daca sunt asociate si depistate la micut pot forma tabloul simptomatologic care diagnosticheaza boala.

1 Lipsa vorbirii si dezvoltarea saraca a limbajului

Copilul care sufera de autism poate sa nu vorbeasca deloc pana la varsta de 2-3 ani, sa spuna ocazional si foarte rar cateva cuvinte sau sa repete fara sens, ocazional, anumiti termeni. Se afla in incapacitatea de a lega propozitii coerente. Limbajul micutului este foarte sarac in cuvinte pentru ca nu poate retine si asimila informatii.

2 Evitarea contactului vizual

Daca cel mic are autism, poti constata si imposibilitatea de a mentine contactul vizual sau doar pentru perioade scurte de timp. De asemenea, expresivitatea fetei aproape ca lipseste. El nu reuseste sa comunice non-verbal, prin intermediul grimaselor si gesticulatiilor.

3 Izolarea sociala si lipsa identificarii cu propria persoana

Micutul cu autism se izoleaza social si are tendinta sa traiasca intr-o lume proprie. Este posibil sa observi ca se retrage constant din grupuri de copii pentru a se juca singur si ca interactiunile cu ceilalti sunt minime, aproape inexistente.

Acesta nu raspunde la reactiile sau solicitarile celor din jur, nici macar la strigarea propriului nume. Copilul nu reuseste sa se identifice cu propria persoana.

4 Schimbarile bruste de dispozitie

Trecerea brusca de la o stare de liniste si calm la un acces de furie, fara un motiv plauzibil, este un semn al autismului la copii. Uneori, o simpla atingere il poate scoate din starea de calm si refugiu.

5 Incapacitatea de a asimila informatii

Copilul opune rezistenta la orice forma de invatare. Nu raspunde la stimuli , nu poate fi atent si nu se poate concentra pentru a putea asimila informatii. Autismul determina si deficiente de invatare la copii.

Alte caracteristici asociate comportamentului copilului cu autism mai sunt:
 

  • lipsa de atentie;
  • impulsivitate;
  • agitatie;
  • hiperactivitate ;
  • indispozitie;
  • agresivitate;
  • chicoteli si rasete inoportune;
  • neglijenta;
  • jocuri si preocupari ciudate si neadecvate;
  • mers pe varfuri.


Daca micutul tau manifesta unul sau doua semne specifice tulburarii nu se poate spune ca sufera de autism. El trebuie sa inglobeze mai multe dintre aceste simptome pentru ca medicii sa ia in considerare boala. Specialistii fac mai multe teste pentru evaluarea comportamentului si apeleaza la investigatii complexe inainte de a confirma autismul.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului